Pretraga tekstova
Ukolikone bude kontrole trgovačke marže, potpuno će biti obesmislena i nabavka 50.000 tona đubriva iz Turske koja ima za cilj jeftiniju sjetvu za poljoprivrednike
Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković, zatražio je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te vlada RS i Federacije BiH da hitno ograniče maloprodajne i veleprodajne marže na cijenu mineralnih đubriva. Prema ovom prijedlogu one bi maksimalno trebale iznositi osam posto, a maksimalne akumulirane marže 20 posto.
Marinković kaže, da ukolikone bude kontrole trgovačke marže, potpuno će biti obesmislena i nabavka 50.000 tona đubriva iz Turske koja ima za cilj jeftiniju sjetvu za poljoprivrednike.
"Ovaj zahtjev je opravdan jer je njegov cilj da se pomogne poljoprivredi i privredi", saopšteno je iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.
Nestašica gnojiva - ograničene količine NPK, azotnih skoro da i nema
Podsjetimo, isporuka prve pošiljke gnojiva iz Turske očekuje se u narednih nekoliko dana, a riječ je o 25.000 tona koje je BiH tražila od te zemlje u skladu s važećim Ugovorom o slobodnoj trgovini između dvije zemlje. Ukupno je zatraženo 50.000 tona, pa bi u skorije vrijeme očekuje i ostatak odobrenih količina.
Tagovi
Mineralna đubriva Stojan Marinković Gnojivo Turska Proljetna sjetva
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.