Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasprava u toku
  • 28.03.2022. 14:00

Zatraženo izdvajanje 200 miliona KM za poljoprivredu iz budžeta FBiH

Za poljoprivredu je predviđeno izdvajanje ukupno 106 miliona KM, što je, kako su pojasnili iz Vlade FBiH, najveći iznos ikada, odnosno za 19 miliona KM više nego u prošloj godini

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 145
  • 44
  • 0

U Predstavničkom domu Federalnog parlamenta u toku je rasprava o budžetu za 2022. godinu u iznosu od 5,6 milijardi KM. Za poljoprivredu je predviđeno izdvajanje ukupno 106 miliona KM, što je, kako su pojasnili iz Vlade FBiH, najveći iznos ikada, odnosno za 19 miliona KM više nego u prošloj godini. 

Uz to, planirano je povećanje budžeta Direkcije za robne rezerve za čak deset puta, odnosno na rekordnih 20 miliona KM. Predviđeno je da se sredstva koriste u okviru seta mjera koje će biti usmjere prije svega na ograničavanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica u FBiH. Robne rezerve će, s planiranom budžetom, biti u mogućnosti povećati otkup poljoprivrednih proizvoda, a plan je da se potiče sjetva pšenice i garantira otkup za sve poljoprivredne proizvođače.

"Uz to, iskoristi ćemo dizel gorivo iz naših robnih rezervi kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima. Svaki registrirani poljoprivrednik koji je tokom pandemije dobio pomoć s federalnog ili kantonalnog nivoa će dobiti 50 litara goriva po hektaru zemlje, što je još jedna u nizu mjera koje provodimo kako bismo obuzdali rast cijena hrane", rekao je premijer FBiH, Fadil Novalić obrazlažući budžet.

Kantoni će dobiti ukupno 200 miliona KM, a opštine i gradovi 36 miliona KM, odnosno šest miliona KM više nego u prošloj godini.

Zastupnica Sanela Klarić je amandmanom zatražila minimalno 200 miliona KM budžetskih izdvajanja za poljoprivredu, odnosno za domaće proizvođače hrane. Ona je navela da u poređenju s regionom, najmanje ulažemo u poljoprivredu poslije Albanije. 

"Dva puta manje ulažemo od Crne Gore, tri puta manje od Srbije, pet puta manje od Makedonije i ako ste čitali posljednje vijesti, Srbija ove godine ulaže 600 miliona eura u poljoprivredu", rekla je Klarić.


Tagovi

Poljoprivreda Budžet Agrarni budžet Robne rezerve Sanela Klarić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.