Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlament FBiH
  • 23.04.2024. 12:00

Zastupnici dali "zeleno svjetlo" za Strategiju poljoprivrede, još delegati da "aminuju"

Nakon tri godine dokument napokon usvojen u Predstavničkom domu, a ubrzo će se naći u raspravi i na Domu naroda Parlamenta FBiH.

Foto: FMPVŠ
  • 97
  • 11
  • 0

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021.-2027. godina. Resorni federalni ministar Kemal Hrnjić je tokom izlaganja pred zastupnicima ukazao na neke od ciljeva i mjera koje ovaj dokument donosi. 

"Strategija poljoprivrede je okvir kojim nastojimo doprinijeti održivom razvoju, ekonomskom rastu i osiguranju prehrambene sigurnosti FBiH. Strategijom omogućavamo da efikasnije upravljamo resursima, potičemo inovacije ali i da doprinosimo očuvanju okoliša", kazao je Hrnjić podsjetivši da je nakon tri godine ovaj dokument napokon usvojen u Predstavničkom domu, a ubrzo će se naći u raspravi i na Domu naroda Parlamenta FBiH.

4 cilja, 9 prioriteta

Ova strategija je osnovni srednjoročni strateško-razvojni dokument kojim se utvrđuju politike, ciljevi i mjere za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u Federaciji BiH u periodu programski usklađenom sa periodom trajanja aktuelne Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije (do 2027.). Također, njome se utvrđuju ciljevi i prioriteti razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH do 2027. godine, način njihovog ostvarivanja, finansijski i institucionalni okvir za provedbu, monitoring, evaluacija i izvještavanja.

"Strategija donosi i neke nove mjere, koje smo već uspješno ugradili u Program novčanih podrški. Ono što mogu reći je da su te mjere do sada prvi puta viđene u Federaciji, kao što su mjere za pokretanje biznisa mladih poljoprivrednih proizvođača, gdje smo predvidjeli do 50.000 maraka, zatim smo predvijdeli izvoz stajskog gnojiva na naše parcele, dakle ne samo upotreba mineralnih gnojiva", rekao je Hrnjić, napomenuvši kako su na neki način uvjetovali i prehrambenu industriju da mora otkupljivati sirovine sa područja FBiH ukoliko žele biti partner Ministarstva. 

Definirana su četiri strateška cilja sa utvrđenih devet prioriteta u okviru prva tri cilja, te ukupno 22 precizno definirane mjere. Prvi strateški cilj odnosi se na podršku, odnosno poticanje pametnog, otpornog i diverzifikovanog sektora poljoprivrede sa zajamčenom povećanom sigurnošću snabdijevanja hranom. Drugi strateški cilj je jačanje primjene ekoloških praksi u proizvodnji kojima se prilagođava i ublažava uticaj klimatskih promjena, dok je treći strateški cilj jačanje društveno-ekonomske strukture, odnosno održivog razvoja ruralnih područja. Kao četvrti strateški cilj definirana je modernizacija poljoprivrednog sektora poticanjem i razmjenom znanja, inovacija i digitalizacije u poljoprivredi i ruralnim područjima, te promicanjem njihove upotrebe.

Šta sve može dron u polju, kako donosi uštede?

Strategija se donosi u uslovima novog zakonskog okvira kojim se ona povezuje sa trogodišnjim i godišnjim planiranjem, čime se direktnim sektorskim akterima osigurava sigurniji i predvidljiviji ambijent, s jasnim uvidom u vrste mjera i načine njihovog provođenja. Na ovaj način proizvođači, otkupljivači, prerađivači i drugi sektorski akteri su u poziciji da spremnije i kvalitetnije planiraju proizvodnje, prodaje i investiranja, što bi trebalo rezultirati održivijim razvojem sektora poljoprivrede.

Poljoprivreda je važan sektor ukupne privrede Federacije BiH kako sa aspekta sudjelovanja u stvaranju bruto dodane vrijednosti (BDV), tako i ukupne zaposlenosti stanovništva, te učestvovanja u vanjsko-trgovinskoj bilanci. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bilo je nosilac izrade ovog strateškog dokumenta, te je provelo i proceduru izrade u skladu sa Uredbom o izradi strateških dokumenata u FBiH, a koji je usklađen sa Strategijom razvoja FBiH 2021.-2027. Također, u skladu sa Uredbom o evaluaciji strateških dokumenata u FBiH, Ministarstvo je uz pomoć projekta EU4AGRI osiguralo provođenje ex-ante evaluacije Sektorske strategije.

Novi pristup razvoju ruralnih područja

Strategija, između ostalog, donosi novi pristup razvoju ruralnih područja i povećava obim investicija uz povećanje udjela javnih sredstava u podrškama investiranju. Promovira se novi koncept povezivanja poljoprivrednih proizvođača sa otkupljivačima i prerađivačima, baziran na uspostavljanju snažnih proizvođačkih grupa i organizacija proizvođača, s posebnim naglaskom na razvoj poslovanja poljoprivrednih zadruga i organizovanje poljoprivrednika u okviru zadružne organizacije.

Stimulira se povećanje kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uvođenje i održavanje međunarodnih standarda, te smanjenje negativnih uticaja na okoliš. Direktna plaćanja se pojednostavljuju i pretvaraju u jedinstvena plaćanja po hektaru i po uslovnom grlu stoke, što ostavlja prostor kantonalnim ministarstvima da svoje proizvodnje koje su za njih od posebne važnosti dodatno podrže iz svojih budžeta, pri čemu bi svi proizvođači na prostoru Federacije BiH trebali imati što ujednačenije uslove za proizvodnju s obzirom na stepen podrške.

Pored toga, snažno se insistira na jačanju sistema prijenosa znanja i informacija i razvoju moderne poljoprivredne savjetodavne službe. Predviđaju se posebne, dodatne podrške proizvodačima na područjima sa prirodnim ograničenjima za poljoprivrednu proizvodnju koja su, inače, ugrožena snažnom depopulacijom i prestanka bavljenja poljoprivredom. Uvodi se posebna linija podrške za mlade poljoprivrednike koji preuzimaju upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima s ciljem stabilizacije dohotka i podrške investicijama.

Očekuje se da Dom naroda Parlamenta FBiH potvrdi i usvoji Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021.-2027. godina.


Tagovi

Strategija poljoprivrede Parlament FBiH Kemal Hrnjić Starteški ciljevi Razvoj poljoprivrede Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.