Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 07.06.2023. 07:30

Zašto je važna sigurnost hrane? Evo 10 važnih činjenica

Svakodnevno konzumiramo različite namirnice, a od njihovog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti zavisi naše zdravlje i život

Foto: Depositphoto/kasto
  • 57
  • 8
  • 0

Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. juna 2023., već petu godinu nakon što ga je 2018. ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj je skrenuti pažnju na značaj zdravstveno ispravne hrane, ali i potaknuti na sprječavanje, otkrivanje i upravljanje rizicima uzrokovanim hranom, kako bi se doprinijelo njenoj sigurnosti, ljudskom zdravlju, ekonomskom prosperitetu, poljoprivrednoj proizvodnji, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.

Važnost prehrambenih standarda

Ovogodišnja tema "Prehrambeni standardi spašavaju živote" naglašava ulogu uspostavljenih praksi i standarda sigurnosti i kvaliteta hrane.

Svakodnevno konzumiramo različite namirnice, a od njihovog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti zavisi naše zdravlje i život. Različiti globalni faktori utiču na snabdijevanje i sigurnost što mora biti prioritet jer se poljoprivredno prehrambeni sistemi mijenjaju s vremenom.

10 činjenica koje povezujemo sa sigurnošću hrane

  1. Postoji preko 250 bolesti koje se prenose hranom.
  2. Više od 600 miliona ljudi oboli, a 420 000 umre svake godine od konzumiranja kontaminirane hrane.
  3. Najviše su pogođena djeca mlađa od 5 godina i na njih se odnosi 40 posto bolesti koje se prenose na ovaj način.
  4. Svake godine zbog toga umre 125.000 predškolske djece.
  5. Od bakterija iz hrane koje izazivaju bolesti najčešće su Salmonella, Campylobacter i enterohemoragična Escherichia coli. Slučajevi s Campylobacterom uglavnom su uzrokovani sirovim mlijekom, sirovom ili nedovoljno kuhanom živinom i vodom za piće. Enterohemoragična Escherichia coli povezana je s nepasteriziranim mlijekom, nedovoljno kuhanim mesom i kontaminiranim svježim voćem i povrćem.
  6. Pojava listerija izaziva pobačaje trudnica ili smrt novorođenčadi, djece i starih osoba. Nalazi se u nepasteriziranim mliječnim proizvodima i raznim prehrambenim namirnicama. Može da se razvije i u onima koji se čuvaju na nižoj temperaturi u hladnjaku.
  7. Bakterija Vibrio cholerae može zaraziti ljude preko kontaminirane vode ili hrane. Izaziva dijareju i može dovesti do smrti.
  8. Svježe prehrambene proizvode treba čuvati na temperaturi ispod 4ºC.
  9. Zamrzavanje usporava rast štetnih mikroorganizama, dok ih visoke temperature (kuhanje) uništava.
  10. Isti patogeni koji uzrokuju trovanje hranom mogu uzrokovati artritis, zatajenje bubrega i meningitis.

Tagovi

Sigurnost hrane Svjetski dan sigurnosti hrane Hrana Prehrambeni standardi 10 činjenica Bolesti Bakterije u hrani


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.