Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 30.03.2023. 15:00

Zašto je protestovalo 5.000 slovenačkih poljoprivrednika?

Ukazali su na neodržive uslove u sektoru, a očekuju da će biti pozvani na sastanak u Vladi.

Foto: FB/Meta Zmrzlikar
  • 57
  • 17
  • 0

Poljoprivrednici su širom Slovenije održali proteste zbog neodrživih uslova u ovom sektoru, izvještava Euractiv. Oko 5.000 učesnika okupilo se u dvadesetak gradova. Sindikat poljoprivrednika, koji je organizator protesta, ne želi uplitanje političkih stranaka.

Zadiranje u tradicionalne poljoprivredne prakse

Ovo je znak neslaganja sa zelenom agendom koju u zemlji provode nacionalni i evropski zvaničnici, poručili su slovenski farmeri, koji naglašavaju da je u ovakvim uslovima gotovo nemoguće raditi.

Protest je djelimično odgovor na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom je strogo ograničena upotreba pesticida u vodozaštitnom području oko glavnog grada, Ljubljane. Poljoprivrednici smatraju da su ekološke politike i najnovije smjernice EU o poljoprivredi zadiranje u tradicionalne poljoprivredne prakse.

Anton Medved, predsjednik Sindikata poljoprivrednika, rekao je da će aktivnosti biti pojačane ako Vlada ne počne da razmatra pritužbe. Neke su specifične za lokalne sredine poput ekspanzije populacije vukova i mrkog medvjeda u jugozapadnoj Sloveniji, koja je dovela do čestih napada na stoku. Medvedev ističe kako su poljoprivrednici "žrtvovani za ekološke eksperimente aktivista i državnih službenika". Očekuje se da će predstavnike poljoprivrednika pozvati na sastanak u Vladu u sljedećih desetak dana.

Previše zaštićenih područja

Poljoprivrednici zahtijevaju od države da određena područja koja su označena kao Natura 2000 budu revidirana, ispitana i smanjena. Slovenija ima 355 Natura 2000 područja, 324 određena prema Direktivi o staništima i 31 prema Direktivi o pticama. Tako ova područja pokrivaju više od trećine ukupne teritorije države.

Naglašavaju da je sigurnost hrane u Sloveniji prioritet i ne smije biti podređena "ekološkim avanturama", a poljoprivrednici se protive i novom oporezivanju. Poručuju kako njihova imanja nisu uzrok, već rješenje klimatskih i ekoloških problema.


Tagovi

Slovenija Protest poljoprivrednika Sindikat poljoprivrednika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.