Jedan naš čitatelj obratio nam se s pitanjem zašto dolazi do, kako kaže, duplih plodva kod patlidžana, koji izgledaju kao blizanci
Plodovi blizanci u povrćarstvu i voćarstvu nisu rijetka pojava. Sigurno ste barem jednom u životu naišli na dvije slijepljen paradajz, krastavac, patlidžan ili pak trešnje, šljive pa čak i jabuke.
Jedan naš čitatelj obratio nam se s pitanjem zašto dolazi do, kako kaže, duplih plodva kod patlidžana, koji izgledaju kao blizanci. Pita se, je li možda pretjerao s prihranom ili je do oprašivanja. Navodi da ima pet vrsta patlidžana, a ove se godine "duplaju" samo kod jedne sorte koja je prošle imala perfektan rod.
Nekoliko je faktora zbog kojih može doći do ove pojave kod plodovitog povrća.
Neke sorte genetski su predisponirane za ovakav razvoj. Mutacije i specifične genetske karakteristike mogu dovesti do nepravilnosti u razvoju cvjetova, a onda i plodova. Razlog može biti i hormonalna neravnoteža tijekom cvatnje i formiranja plodova.
Jedan od sve češćih faktora su ekstremno visoke temperaturne vrijednosti, posebno tijekom kritičnih faza cvjetanja i oplodnje.
Jedan od faktora, a na kojega možemo utjecati je zalijevanje. Ako ga ne izvodimo pravilno, odnosno biljci dajemo previše ili premalo vode, ili to činimo u najtoplije doba dana i to još hladnom vodom.
Zalijevanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?
Nepravilno oprašivanje može dovesti do razvoja više sjemenih zametaka u jednom plodu, što onda može rezultirati blizancima.
Fizička oštećenja cvjetova ili mladih plodova tijekom rasta mogu dovesti do nepravilnosti i deformacija u razvoju.
Kada je riječ o voću, najčešći razlog je stres uslijed jako visokih temperaturnih vrijednosti, 30 do 35 pa i više Celzijevih stupnjeva te suše u vrijeme početka diferencijacije cvjetnih pupova (juni, juli) u godini koje je prethodila cvjetanju.
Također, na pravilnu diferencijaciju cvjetnih pupova, primjerice kod jabuke mogu utjecati razni faktori poput podloge, rezidbe, podrezivanje korijena, ljetne pljevidbe i rezidbe, opterećenje urodom, gnojidba, primjena hormona rasta kao i već spomenute klimatske promjene.
Utjecaj raznih faktora na diferencijaciju cvjetnih pupova kod jabuke
Dakle, riječ je o plodovima koji su jestivi i jednake kvalitete kao i ostali na matičnoj povrtnoj biljci ili voćki.
Da biste izbjegli ovu pojavu, biljkama pružite svu potrebnu njegu, posebno prilikom ekstremnih vremenskih uvjeta kojima smo svjedoci iz godine u godinu.
Tagovi
Autorica