Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voda
  • 07.06.2016. 18:00

Zaštićene eko vrijednosti Neretve i Trebišnjice

Nepovratna sredstva za projekt osigurao je Globalni fond za zaštitu okoliša (GEF) putem Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Foto: fbihvlada.gov.ba
  • 188
  • 9
  • 0

Uspješno je okončan GEF projekt upravljanja Neretvom i Trebišnjicom, kojim se osigurava mehanizam za pravičnu raspodjelu vode među korisnicima u slivu ovih rijeka na prekograničnom nivou, rekao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Zaštita ekološke vrijednosti voda

S Republikom Hrvatskom, istaknuo je, realizovan je projekt s ciljem zaštite ekološke vrijednosti voda i njima pripadajućih vodenih staništa.

"Ukupan iznos donacije je osam miliona dolara, od čega dva miliona za Republiku Hrvatsku i šest miliona za BiH, od toga je 2,5 miliona dolara alocirano za Federaciju BiH. Nepovratna sredstva osigurao je Globalni fond za zaštitu okoliša (GEF) putem Međunarodne banke za obnovu i razvoj" dodao je Dedić.

Komponente projekta, koji je u potpunosti u skladu sa Strategijom upravljanja vodama FBiH (2010-2022) i Planom upravljanja vodnim područjem Jadranskog mora, finansirane su u Federaciji GEF grant sredstvima i lokalnim učešćem Vlade FBiH i općina.

"Posebno značajne aktivnosti odnose se na infrastrukturne projekte: izgradnju uređaja za tretman otpadnih voda Konjica za 5.000 stanovnika (I faza) i rekonstrukciju i proširenje uređaja za tretman otpadnih voda Ljubuškog", kaže Dedić.

Implementirane su aktivnosti na području Federacije BiH, a krajnji korisnici su općine Konjic, Ljubuški, Ravno, Park prirode Hutovo blato i nevladine organizacije u ovoj oblasti. Ukupna vrijednost projekta je 9.500.721,12 KM.

Evropska komisija je, putem Pretpristupnog instrumenta IPA 2010, osigurala 1,9 miliona eura za izgradnju i proširenje postojeće kanalizacione mreže u Ljubuškom.

"Izgrađeno je 15,2 km fekalne i oborinske kanalizacije i 700 novih kućnih priključaka na četiri lokaciji u općini Ljubuški, te je 6.255 stanovnika, čije su kuće i stanovi, priključeni na javnu kanalizacijsku mrežu", kazao je Dedić.

Poboljšanje životnih uvjeta farmera

Njegovom realizacijom je smanjeno zagađenje rijeke Trebižat i izvorišta Prud u Republici Hrvatskoj (koje osigurava vodoopskrbu Pelješca, Korčule i Mljeta). Na ovaj način, dodao je, ispunjavaju se zahtjevi EU Direktive o sakupljanju i odvodnji urbanih otpadnih voda.

Pored toga, Dedić je istakao da su u protekloj godini putem projekta IFAD-a urađene aktivnosti na poboljšanju životnih uvjeta farmera na području 15 općina kroz obuku korisnika i finansijsku podrčku za uzgoj jagodičastog voća. Zasađeno je 1.669 dunuma ukupne vrijednosti 3,2 miliona KM.

Foto: fbihvlada.gov.ba


Tagovi

Neretva Trebišnjica Zaštita voda Šemsudin Dedić Vlada FBiH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.