Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra praksa
  • 24.04.2020. 19:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Zasijali zemljište koje pripada školi, u cilju ublažavanje posljedica pandemije

Zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi su zasijali oko 30 hektara obradivog tla, koje pripada vlasništvu škole, raznovrsnim poljoprivrednim usjevima.

Foto: Depositphotos/fotokostic (ilustracija)
  • 60
  • 10
  • 0

Da uvijek ima dobrih vijesti i u vremenima krize, dokazuje primjer Srednje poljoprivredne škole "Sanus Futurum" iz Sanskog Mosta. Naime, zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi su zasijali oko 30 hektara obradivog zemljišta, koje pripada vlasništvu škole, raznovrsnim poljoprivrednim usjevima. Direktor škole, Senad Tičević, objasnio je kako je ovaj potez njihov odgovor na postojeću situaciju sa pandemijom korona virusa. 

"Donijeli smo odluku da kompletno poljoprivredno tlo, koje je u sastavu ekonomskog dobra škole, iskoristimo za poljoprivredne svrhe i zasijemo različitim gajenim biljkama. Organizovali smo ljude i krenuli sa poslom", navodi Tičević.

Treba stimulisati građane da sami proizvode hranu

Kako kaže, već su posijali nekoliko vrsta povrća, a završena je i sjetva krompira, kao najvažnijeg usjeva i to na površini od 20 hektara. Takođe planiraju da posiju i kukuruz, a od Općine su dobili za svrhe sjetve 10 hiljada KM, navodi uskinfo.ba

"U postojećem vanrednom stanju, poljoprivreda ima značajnu ulogu i trebala bi biti temelj razvoja i oporavka domaće ekonomije. Zbog toga je važno iskoristiti sve obradive površine i u što većem obimu obaviti proljetnu sjetvu", zaključuje direktor ove škole.


Tagovi

Poljoprivredna škola Poljoprivredno zemljište Senad Tičević Proljetna sjetva Sjetva krompira Oporavak ekonomije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]