Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 20.10.2016. 16:00

Zakonom definisana autohtona sorta sjemena

Predloženim izmjenama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja uvodi se i definiše pojam autohtone sorte, da bi se zaštitile domaće sorte koje su značajne za Republiku Srpsku.

Foto: Bigstockphoto/amenic
  • 188
  • 8
  • 0

Vlada Republike Srpske usvojila je danas na 96. sjednici, održanoj u Banjoj Luci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredbi za koje se u dosadašnjoj primjeni postojećeg zakona utvrdilo da nisu dovoljno precizno uređene.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona uvodi se i definiše pojam autohtone sorte, da bi se zaštitile domaće sorte koje su značajne za Republiku Srpsku. Zakonom je propisano da etikete izdaje ovlašćena institucija, ali nije definisano da ministar daje ovlašćenje za izdavanja etiketa za sitna pakovanja sjemena poljoprivrednog bilja, što je sada jasno propisano.

Preciznije su definisane odredbe koje se odnose na proizvodnju, kontrolu, uvoz i promet sjemena poljoprivrednog bilja, kao i odredbe koje se odnose na Registar sorti, odnosno sortnu listu, navodi se na stranicama Vlade RS.

Foto: Bigstockphoto/amenic 181


Tagovi

Vlada RS Autohtone sorte Zakon o sjemenu poljoprivrednog bilja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.