Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 05.03.2017. 15:00

Zajednički provesti Zakon o poljoprivredi BiH

Nije ostvaren željeni napredak u usklađivanju poljoprivredno-prehrambenog sektora BiH sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, odnosno taj proces i dalje je na samom početku iako je započeo još 2008. godine.

Foto: Bigstockphoto/seregalsv
  • 1.598
  • 79
  • 0

Vijeće ministara BiH upoznato je s Analizom implementacije Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH i pozvalo sve institucije nadležne za poljoprivredu u Bosni i Hercegovini da svojim aktivnim sudjelovanjem pruže punu podršku Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u implementaciji odredbi ovog zakona.

Analizom je dan pregled implementacije Zakona po poglavljima, a posebno su analizirani procesi usuglašavanja domaće politike u poljoprivredi s principima Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije, uključujući harmonizaciju zakonodavstva, izgradnju i jačanje institucija i reforme politike.

"Općenito gledano, nije ostvaren željeni napredak u usklađivanju poljoprivredno-prehrambenog sektora Bosne i Hercegovine sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom, odnosno taj proces i dalje je na samom početku iako je započeo još 2008. godine", navodi se u ovoj analizi.

Dodaje se da je ovo jedan od najvećih izazova u sektoru poljoprivrede u BiH, kako zbog opsega legislative koju treba preuzeti i implementirati i potrebnih institucionalnih kapaciteta koje treba izgraditi ili osposobiti tako i zbog činjenice da zajednička poljoprivredna politika EU i sama stalno prolazi kroz značajne reforme i stalne promjene.

Foto: Bigstockphoto/seregalsv


Tagovi

Zakon o poljoprivredi Implementacija Vijeće ministara ZPP


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.