Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 03.11.2016. 15:00

Zadruge mogu biti osnova ruralnog razvoja

Zadrugarstvo nije samo segment koji razvija poljoprivredu i prehrambenu industriju već može snažno uticati i na razvoj ruralnih sadržaja svakog društva, kazao je ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić.

Foto: Pixabay/jackmac
  • 2.040
  • 101
  • 0

Zadrugarstvo nije samo segment koji razvija poljoprivredu i prehrambenu industriju već može snažno uticati i na razvoj ruralnih sadržaja svakog društva, naglasio je ministar poljoprivrede RS Stevo Mirjanić na 7. sajmu zadrugarstva održanom u organizaciji Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" u Donjim Agićima kod Novog Grada.

Prema njemu, registrovano je oko 360 zadruga, oko 80 ih je aktivno, a od njih pola podnosi završne račune, što znači da rade zarad onog zbog čega je zadruga osnovana i jer su ih formirali zadrugari. Mirjanić očekuje da će se u narednom periodu još više razvijati zadruge koje će biti od interesa za proizvođače i za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga je rekao da je u Srpskoj od 382 zadruge, aktivno 88 i da ima još 81 novoosnovana zadruga.

"Od ukupnog broja zadruga, njih 30 do 50 radi i posluje u skladu sa zadružnim principima tako da mogu biti temelj zadrugarstva. U članstvu Zadružnog saveza su 83 zadruge, njih 71 je aktivna od čega i četiri specijalizovane ženske", naveo je Kulaga.

Foto: Pixabay/jackmac34


Tagovi

Zadrugarstvo Stevo Mirjanić Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete