Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjeni pesticidi
  • 15.05.2023. 18:00

Zabranjuju prodaju dva herbicida na bazi glifosata - Syngenta će se žaliti

Glifosat je predmet kontroverzi otkako je Svjetska zdravstvena organizacija 2015. zaključila da može uzrokovati određene vrste raka

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 151
  • 11
  • 0

Francuski sud zabranio je korištenje dva pesticida. Riječ je o preparatima Touchdown System 4 i Touchdown Forest, dva herbicida koji sadrže glifosat proizvođača Syngenta, izvještava Usinenouvelle.

Poništili odluku iz 2020. 

Nacionalna agencija za bezbijednost hrane, životnu sredinu i zdravlje na radu (ANSES) je obnovila dozvolu za stavljanje u promet 2020. godine, ali sud smatra da nije izvršena potpuna procjena rizika ovih herbicida za određene životinje.

U odluci se navodi da se ta dozvola poništava jer nije ispoštovan princip predostrožnosti. 

Ekološka organizacija Générations Futures je u decembru 2020. godine uložila dvije žalbe sudu u Montpellieru protiv obnavljanja dozvole za stavljanje u promet proizvoda Touchdown System 4 i Touchdown Forest. Pozdravili su najnoviju odluku suda i podsjetili na važnost procjene uticaja ovih pesticida na bazi glifosata na pčele, kralježnjake i članknošce. 

Syngenta će uložiti žalbu

Syngenta je razočarana odlukom suda te su saopštili da zadržavaju pravo žalbe. Tvrde da su proveli rigorozan proces sertifikacije koji je pokazao sigurnost upotrebe u skladu sa zahtjevima navedenih proizvoda.

Herbicidi zahvaćeni odlukom ostaju odobreni dok ANSES ne postavi uslove za njihovo povlačenje, dodala je Syngenta.

Glifosat je predmet kontroverzi otkako je Svjetska zdravstvena organizacija 2015. zaključila da može uzrokovati određene vrste raka.


Tagovi

Zabranjeni herbicidi Glifosat Zabranjen glifosat Syngenta ANSES Procjena rizika Štetnost glifosata Générations Futures


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]