Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat
  • 16.02.2024. 10:30

Zabranjen uvoz pošiljke jagoda i sjemena graška u BiH

Riječ je o jagodama iz Albanije i sjemenu graška iz Italije. Zašto pošiljke nisu mogle preko bh. granice?

Foto: AK grafika
  • 127
  • 12
  • 0

Fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz pošiljke jagoda, porijeklom iz Albanije u Bosnu i Hercegovinu. Kako je saopćeno iz Inspektorata Republike Srpske, riječ je o količini od 1.260 kilograma, kod kojih je, u okviru redovnog pregleda uvoza hrane biljnog porijekla, potvrđen povećan sadržaja pesticida.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. U ispitivanom uzorku utvrđeno je prisustvo pesticida iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla. Postupajući po rezultatima analize, inspektor je donio Rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo uništavanje pošiljke u prisustvu i pod nadzorom nadležnog inspektora.

Također, u okviru redovne kontrole pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja pri uvozu, zabranjen je i uvoz sjemena graška u količini od 500 kesica, porijeklom iz Italije, jer nije ispunjavalo propisane norme kvaliteta. Na osnovu Izvještaja o ispitivanju utvrđeno je da je klijavosti sjemena ispod minimalno propisane za kvalitet. Na osnovu navedenog, rješenjem republičkog fitosanitarnog inspektora uvozniku je zabranjen uvoz i naložen povrat pošiljaocu ili uništavanje.

Foto: Depositphoto/mazikab/DLeonis


Tagovi

Zabrana uvoza Pošiljka jagode Uvoz sjemena graška Povećan sadržaj pesticida Klijavost sjemena Kvalitet proizvoda Inspektorat RS Fitosanitarni inspektor


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.