Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 07.09.2020. 17:10

Zabranjen uvoz breskvi iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida

U analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo preparata melathion iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 80
  • 179
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvoznika sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, zabranila je uvoz pošiljke breskve porijeklom iz Turske, u količini od 17.700 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, stoji na zvaničnom sajtu Fitosanitarne inspekcije RS. 

Prilikom pregleda robe, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu u cilju ispitivanja ostataka hemijskih sredstava za zaštitu bilja. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane Instituta za vode, u Bijeljini, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo preparata "melathion" iznad vrijednosti dozvoljenih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Ovo nije usamljen slučaj povećanih ostataka pesticida u voću

Postupajući u skladu sa rezultatima analize, inspektor je donio Rješenje po kojem je zabranjen uvoz sporne pošiljke, naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog organa vlasti.

Zabranjen uvoz svježeg grožđa zbog ostatka hlorpirifosa

Podsjećamo da je krajem avgusta, fitosanitarna inspekcija zabranila i uvoz grožđa zato što je u pošiljci pronađeno povećano prisustvo hemijskog sredstva hlorpirifos. Tom prilikom resorna institucija je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvoznika sa sjedištem u Distriktu Brčko, zabranila uvoz pošiljke stonog grožđa porijeklom iz Albanije, u količini od 12.426 kilograma.

Uvoznik je zahtijevao dodatnu analizu koja je izvršena u "Gradskom zavodu za javno zdravlje", u Beogradu i sa njom je potvrđena prva analiza. 

Zabranili i uvoz citrusa iz Italije

Takođe i prošle godine se desila slična situacija kada je ova inspekcija u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine zabranila uvoz pošiljke citrusa pošiljaoca iz Italije u količini od 5.656 kilograma..


Tagovi

Zabrana uvoza breskve Hrana biljnog porijekla Ostaci pesticida Preparat melathion Vraćena pošiljka Zabranjen uvoz Fitosanitarna inspekcija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]