Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • uvoz krompira
  • 28.03.2021. 14:30

Zabranjen uvoz 27 tona konzumnog krompira zbog prisustva bakterija!?

Fitosanitarna inspekcija, na graničnom prijelazu Gorica, zabranila je uvoz konzumnog krompira u toku redovnog pregleda pri uvozu.

Foto: Depositphotos/Imaginechina-Tuchong
  • 306
  • 130
  • 0

Prije dva dana iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navedeno je da je fitosanitarna inspekcija, na graničnom prijelazu Gorica, zabranila uvoz konzumnog krompira u toku redovnog pregleda pri uvozu. Sporni krompir porijeklom je bio iz Egipta, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon odrađene laboratorijske analize uzoraka pomenutog povrća, uzetih prilikom inspekcijskog pregleda, prema rezultatima je utvrđeno prisusutvo bakterija Clavibacter michiganensisRalstonia solanan. Ovo je u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja ("Službeni glasnik BiH", broj 23/03), zbog čega predmetna pošiljka ne može biti stavljena u promet i dalju upotrebu.

Proljetna sjetva sve bliža, kakav nam je sjemenski materijal ?

U skladu s tim, zabranjen je uvoz kontrolisane pošiljke u količini od 27 tona, čija je vrijednosti 8.100 američkih dolara, te je naređeno njeno vraćanje pošiljaocu, rečeno je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Zabranjen uvoz jedne tone nekvalitetnog sjemena graška iz Mađarske

Podsjetimo, nedavno je Republička fitosanitarna inspekcija zabranila uvoz pošiljke sjemena graška u količini od 1.000 kilograma, porijeklom iz Mađarske zato što nije bio odgovarajućeg kvaliteta.

Kvalitet sjemena koje se uvozi u našu zemlju, predmet je kontinuirane kontrole navedene državne institucije, a što je od ključnog značaja s obzirom da nam uskoro slijedi sezona proljetne sjetve.

Adekvatan sjemenski materijal poljoprivrednih biljaka, đubrivo, sadni i drugi repromaterijal, osnovni je preduslov za postizanje visokih i dobrih prinosa. Cilj rada fitosanitarne inspekcije je da obezbjedi pravovremeno optimalne inpute za proizvodnju, a koji se prometuju i koriste na teritoriji naše zemlje i na taj način aktivnostima i mjerama koje su u nadležnosti ovog organa, osigura podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.


Tagovi

Uvoz krompira Konzumni krompir Zabrana uvoza Prisustvo bakterija Kvalitet sjemena Sadni materijal Repromaterijal Đubrivo


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !