Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticid u mandarinama
  • 28.10.2019. 14:30

Zabranjen uvoz 21 tone mandarina

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

  • 119
  • 6
  • 0

Republička fitosanitarna inspekcija je u toku redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, zabranila uvoz pošiljke mandarina porijeklom iz Turske u količini od 21 tonu, jer je utvrđeno prisustvo pesticida iznad propisanog maksimalnog nivoa.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane "Instituta za vode", Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida Fenvalerat, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, stoji u saopštenju Inspektorata. 

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u "Gradskom zavodu za javno zdravlje" Beograd, a kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega je donešeno Rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošilje, naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.


Tagovi

Uvoz mandarina Zabrana Pesticid Superanaliza Fenvalerat


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas