Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah iz uvoza
  • 19.07.2019. 15:00

Zabranjen uvoz 20 tona oraha iz Rumunije

Nakon prve analize na zahtjev uvoznika izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka kojom su potvrđeni prvobitni rezultati, odnosno utvrđeno je prisustvo aflatoksina B1 u količini od 2,58 mikrograma po kilogranu, dok je maksimalno dozvoljena količina 2,0 mikrograma po kilogramu.

Foto: Pixabay/ArmbrustAnna
  • 182
  • 9
  • 0

Republička fitosanitarna inspekcija je u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu, zabranila uvoz pošiljke jezgre oraha pošiljaoca iz Rumunije u količini od 20.160 kilograma, zbog utvrđenog povećanog prisustva aflatoksina B1.

Nakon prve analize na zahtjev uvoznika izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka kojom su potvrđeni prvobitni rezultati, odnosno utvrđeno je prisustvo aflatoksina B1 u količini od 2,58 mikrograma po kilogranu, dok je maksimalno dozvoljena količina 2,0 mikrograma po kilogramu. Rješenjem fitosanitarnog inspektora, zabranjen je uvoz pošiljke i naređen povrat pošiljaocu ili uništavanje u prisustvu i pod nazdorom nadležnog inspektora.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske poručuje da će i dalje kontinuirano vršiti uzorkovanje voća i povrća  prilikom uvoza, kako bi se utvrdilo da li je isto zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu. Podsjećaju kako je u prvih šest mjeseci ove godine inspekcija zabranila uvoz pet pošiljki voća i povrća, a riječ je o tri pošiljke citrusa i dvije pošiljke jagoda zbog utvrđenog povećanog prisustva ostataka pesticida.


Tagovi

Zabrana uvoza Uvoz oraha Rumunjski orah Aflatoksini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.