Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat RS
  • 03.05.2019. 14:30

Zabranjen uvoz 19 pošiljki u prvom kvartalu, od toga osam pošljiki hrane

Zabranjen je uvoz osam pošiljki hrane, četiri pošiljke igračaka, tri pošiljke materijala koji dolaze u kontakt sa hranom i četiri pošiljke poljoprivrednog repromaterijala.

Foto: Pixabay/reverent
  • 41
  • 14
  • 0

Nadležne inspekcije Inspektorata Republike Srpske su za prva tri mjeseca ove godine u spoljnotrgovinskom prometu, prilikom uvoza izvršile 26.960 kontrola različitih vrsta roba, od čega je 13.449 pošiljki hrane, 2.167 pošiljki hrane za životinje, 2.895 pošiljki tečnih naftnih goriva, 4.293 pošiljke predmeta opšte upotrebe i hemikalija, te 4.156 pošiljki koje podliježu obaveznom fitosanitarnom pregledu (sjeme, sadni materijal, đubriva...). Po osnovu nadzora u spoljnotrgovinskom prometu u budžet Republike Srpske uplaćene su takse u ukupnom iznosu od 1.207.845 KM.

Za potrebe laboratorijskog ispitivanja kvaliteta, zdravstvene i mikrobiološke ispravnosti uzeto je 1.513 uzorka, i to 877 uzorka hrane, 55 uzoraka hrane za životinje, 44 uzorka tečnih naftnih goriva, 193 uzorka predmeta opšte upotrebe i 344 uzorka poljoprivrednog repromaterijala (sjeme, sadni materijal, đubriva...). Važno je naglasiti da se pošiljke koje se uzorkuju ne puštaju u promet prije dobijanja rezultata laboratorijskih analiza.

Laboratorijskim analizama se zahtijeva ispitivanje parametara koji predstavljaju najveći rizik kod određenog proizvoda, kao što je nedozvoljena količina pesticida u voću i povrću, prisustvo različitih kontaminanata u hrani, koncentracija određenih hemikalija u predmetima opšte upotrebe, karantinski štetnih organizama u sjemenu i sadnom materijalu, brojni parametri kvaliteta i drugo.

Na osnovu rezultata analiza kod svega jedan odsto ispitivanih uzoraka, odnosno 19, utvrđeno je da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, te je po tom osnovu zabranjen uvoz osam pošiljki hrane, četiri pošiljke igračaka, tri pošiljke materijala koji dolaze u kontakt sa hranom  i četiri pošiljke poljoprivrednog repromaterijala.

Za potrebe vršenja inspekcijskog nadzora u spoljnotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza, republički inspektori su prisutni na 14 graničnih prelaza, odnosno carinskih ispostava u Republici Srpskoj.


Tagovi

Inspektorat RS Zabrana Hrana Poljoprivredni repromaterijal


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.