Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje životinja
  • 20.02.2024. 18:00

Zabranili klanje životinja bez prethodnog omamljivanja - krše vjerske slobode?

Klanje životinja bez omamljivanja dio je vjerskog obreda muslimanske i židovske zajednice. Oni belgijsku odluku ne vide kao zaštitu dobrobiti životinja, nego kao antimigrantsku politiku

Foto: Depositphotos/mc.atolye
  • 100
  • 86
  • 0

Regionalna zabrana klanja životinja bez prethodnog omamljivanja u Belgiji, a koje se inače provode u vjerske svrhe, ne krše Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, presudio je najviši sud u Strasbourghu, piše Politico

Ova je odluka uslijedila nakon što ju je pravno htjelo osporiti nekoliko belgijskih državljana i organizacija koji predstavljaju muslimanske i židovske zajednice. Oni tvrde da flamanska i valonska pravila koja zabranjuju halal i košer klanje, dakle svjesnih životinja, a što je dio vjerskog obreda, krše njihovu vjersku slobodu. 

Dobrobit životinja kao element javnog morala 

U svojoj presudi, Evropski sud za ljudska prava (ECHR) pojasnio je da se "zaštita javnog morala ne može shvatiti kao da je namijenjena isključivo zaštiti ljudskog dostojanstva u sferi međuljudskih odnosa te da je zabrana u skladu s ciljem koji se želi postići, odnosno zaštiti dobrobiti životinja koji je također element javnog morala".   

Zabrane, uvedene u dvije regije prije nekoliko godina, bile su rezultat dugotrajnog pritiska aktivista za dobrobit životinja. Istovremeno su izazvali bojazan među grupama muslimanske i židovske zajednice. One smatraju da je riječ o izgovoru kojega koriste političari nacionalističkih, antimigrantskih stranaka. 

Flamanski ministar odgovoran za dobrobit životinja, Ben Weyts, inače iz iz nacionalno-konzervativne stranke New Flemish Alliance, zadovoljan je presudom te je izjavio kako su sada "otvorena vrata za zabranu obrednog klanja ne samo u Briselu nego u cijeloj Evropi". 

Yohan Benizri, predsjednik Belgijske federacije židovskih organizacija, koja se protivila zabrani klanja, rekao je da je "zgrožen" presudom. "Ovo je prvi put da Evropski sud za ljudska prava odlučuje da je zaštita dobrobiti životinja pitanje javnog morala koje može nadjačati prava manjina".

Kako je u drugim EU zemljama?

Iako zakon na nivou Evropske unije nalaže da se životinje mogu usmrćivati ​​samo nakon omamljivanja i uz primjenu posebnih metoda, ipak predviđa odstupanje za klanje u vjerske svrhe, sve dok se odvija u klaonici. Međutim, to ne sprječava države članice da uvedu svoju odluku. 

Mnoge zemlje EU još uvijek dopuštaju klanje bez anestezije pod određenim zahtjevima, kao što je obučeno osoblje, veterinarski nadzor ili uz prethodno odobrenje.

U nekim zemljama pak, poput Švedske, Slovenije i Danske, omamljivanje je obavezno prije klanja. U drugima, poput Austrije, Latvije i Slovačke, to se mora učiniti odmah nakon uboda ili prije faze krvarenja.


Tagovi

Dobrobit životinja Omamljivanje životinja Halal Košer Klanje životinja Vjerski obred Javni moral Vjerske slobode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.