• Kanton Sarajevo
  • 08.11.2019. 08:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Za stare zanate izdvojili 100.000 KM, po 390 KM za svakog zanatliju

Od 273 zaprimljene prijave, što je za 10 posto više u odnosu na 2018. godinu, ukupno 254 obrtnika-zanatlija ispunilo je uslove po osnovu Javnog poziva, stoji u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo.

Foto: Vlada KS
  • 30
  • 8
  • 0

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić obišao je ovih dana nekoliko starih zanatskih radnji na Baščaršiji, gdje se u razgovoru sa zanatlijama uvjerio o značaju podsticaja koje je Ministarstvo ove godine izdvojilo u cilju očuvanja i razvoja tradicionalnih i starih zanata.

U 2019. Ministarstvo privrede izdvojilo je 100.000 KM poticajnih sredstava, koja su dodijeljena u pojedinačnom iznosu od 393,70 KM. Od 273 zaprimljene prijave, što je za 10 posto više u odnosu na 2018. godinu, ukupno 254 obrtnika-zanatlija ispunilo je uslove po osnovu Javnog poziva, stoji u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo. 

"Kao stanovniku Sarajeva i osobi koja često s ovim ljudima dolazi u kontakt, bilo mi je zadovoljstvo primijetiti njihovu zainteresiranost za programe Ministarstva privrede i Vlade KS. Sredstva koja im nudimo i koja koriste po različitim osnovama izuzetno su im korisna, tako da smo posvećeni da i u narednim godinama slične programe dodatno razvijamo i još više ulažemo", rekao je ministar Bašić.

Ministarstvo je ove godine subvencioniralo i troškove zapošljavanja mladih i razvoj vještina potrebnih za obrtnička-zanatska zanimanja, kao i subvencionranje troškova nabavke osnovnog materijala i alata.

Obrtnici su mogli da se prijave i na ostale programe, kao što su poticaji za žensko poduzentništvo, novoosnovane start up firme i drugi.


Tagovi

Kanton Sarajevo Stari zanati Tradicija Podsticaji


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.