Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 20.11.2022. 15:00

Za osam posto porasla vrijednost poljoprivredne proizvodnje u EU

Obim proizvodnje je ostao stabilan, ali su porasle cijene poljoprivrednih dobara i usluga u cjelini. Koja zemlja bilježi najveću stopu rasta?

Foto: Depositphoto/budabar
  • 63
  • 8
  • 0

Evropski statistički ured Eurostat je objavio da je vrijednost poljoprivredne proizvodnje u EU porasla za 8 posto u 2021. u odnosu na 2020. godinu. Procijenjena je na 449,5 milijardi eura. To je, pojašnjavaju, rezultat povećanja cijena poljoprivrednih dobara i usluga u cjelini za 7,5 posto, pri čemu je obim proizvodnje ostao stabilan u odnosu na 2020. uz neznatno povećanje od 0,8 posto.

Tri četvrtine vrijednosti iz sedam država

Iz sedam država članica došlo je skoro tri četvrtine vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Na prvom mjestu je Francuska s 82,4 milijarde eura, odnosno 18 posto. Slijede je Italija sa 61,2 mlrd. € ili 14 posto, Nemačka 59,2 mlrd. € (13%), Španija 57,1 mlrd. €, (13%), Holandija 30,6 mlrd. € (7 %), Poljska 27,9 mlrd. € (6%) i Rumuniji 21,1 mlrd. € ili (5%).

Bugarska, Rumunija i Češka su ostvarile najveći rast

Bugarska ima najveću stopu rasta

Najveću stopu rasta zabilježila je Bugarska od 37 posto, a slijede je Rumunija (+25%) i Češka (+16%). U Španiji je rast bio 10 posto, po osam posto u Francuskoj i Nizozemskoj, šest posto u Italiji i Poljskoj te tri posto u Njemačkoj. Vrijednosti poljoprivredne proizvodnje ostale su uglavnom nepromijenjene u Finskoj, Malti i na Kipru, a do smanjenja je došlo u Danskoj (-2%) i Sloveniji (-4%) posto.

Više od 55 posto vrijednosti u 2021. dolazi od usjeva i to 248,7 milijardi eura, više od jedne trećine od životinja i životinjskih proizvoda 163,1 milijardu eura. Preostali dio otpada na poljoprivredne usluge i sekundarne djelatnosti. Za 10 posto bili su veći troškovi poljoprivrednih inputa u 2021. nego u 2020. godini. Bruto dodane vrijednosti u poljoprivredi je povećan za šest posto.


Tagovi

Eurostat Poljoprivredna proizvodnja Poljoprivreda Rast Bugarska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]