Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška poljoprivrednicima
  • 08.10.2021. 16:10
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Pale

Za 56 korisnika obezbjeđena mehanizacija i priključci

Ukupno je 56 korisnika ostvarilo pravo na podsticaje za priključne mašine i mehanizaciju u poljoprivredi, čija je vrijednost 50.000 KM.

Foto: Depositphotos/vrvalerian
  • 322
  • 22
  • 0

U toku današnjeg dana načelnik opštine Pale, Boško Jugović, potpisao je ugovore sa 56 poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili pravo na mehanizaciju i priključne mašine, dodijeljene po Javnom pozivu ove lokalne samouprave, čija ukupna vrijednost iznosi 50 hiljada KM. 

Prema riječima Jugovića, kroz ciklus potpora u agraru, koje izdvajaju već treću godinu, prošlo je 150 stanovnika te lokalne zajednice, stoji u zvaničnom saopštenju Opštine Pale. 

Lokalna zajednica učestvuje sa 50 odsto

"Možemo biti zadovoljni jer su farmeri motivisani. Imaju ne samo materijalnu nego i moralnu podršku naše opštine. Želimo da na određen način organizuju svoja domaćinstva i bar u određenoj mjeri popune kućni budžet", rekao je Jugović za Srnu.

Takođe je napomenuo kako opštinske vlasti učestvuju sa oko 50 odsto od vrijednosti mašine i da su zadovoljni što su uspjeli u teškim vremenima, zbog pandemije korona virusa, putem budžeta izdvojiti određena sredstva za pomenute podsticaje

Ovaj konkurs bio je javni i svi zainteresovani mogli su da apliciraju. 

Jedna od prijavljenih proizvođača je i Sanja Grković sa Pala, koja se bavi poljoprivredom i koja je na ovaj način dobila motofrezu, potrebnu prilikom obrade zemljišta. 

Krajnji cilj - ukrupnjena proizvodnja

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti te lokalne samouprave, Žarko Čović, izjavio je da je 56 korisnika ostvarilo pravo na potporu za priključne mašine i mehanizaciju u poljoprivredi, te da na taj način lokalna uprava pokušava da podstakne ljude da se vrate na selo, prošire svoje posjede i bave se agrarom.

"Želimo da se farmeri grupišu u udruženja i zadruge kako bi mogli aplicirati prema ministarstvima, međunarodnim institucijama i fondovima koji daju sredstva za subvencioniranje poljoprivrede", pojasnio je načelnik Čović.

Prema njegovim riječima, cilj jeste da na području opštine Pale imaju ukrupljenu poljoprivrednu proizvodnju i da stvore određene finalne proizvode koji bi bili autentični sa ove teritorije.

Bespovratna sredstva: Do 300.000 KM za prerađivački sektor

Podsjetimo, u okviru projekta EU4AGRI, kojeg finansira Evropska unija, nedavno je objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30 do 300 hiljada KM (bez PDV-a). Za svaku proizvodnju, onaj ko aplicira mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35 posto ukupnog iznosa predložene investicije dok 65 procenata troškova ulaganja pokriva Evropska unija kroz ovaj konkurs.

Krajnji rok za prijavljivanje je 03. decembar 2021. godine do 17 sati.


Tagovi

Potpisani ugovori Potpore u poljoprivredi Poljoprivredna mehanizacija Podsticaji Motofreza Finalni proizvodi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.