Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Yara
  • 11.01.2022. 18:00

Yara morala obustaviti kupovinu sirovine za đubrivo iz Bjelorusije

Sve će ovo imati negativne posljedice na poljoprivredne proizvođače jer će neminovno doći do povećanja cijena đubriva i troškova proizvodnje, a posljedično i do viših cijena hrane

Foto: Depositphotos/htanak
  • 417
  • 74
  • 0

Kao da nisu dovoljne turbulencije vezane uz visoke cijene đubriva, vijest da norveški proizvođač Yara obustavlja kupovinu kalijumove soli, zvane i potaša iz Bjelorusije, ne ulijeva ni malo nade. Do ove su odluke došli zbog međunarodnih sankcija uvedenih toj zemlji, a obustava će trajati do 1. aprila

Yara je glavni kupac državne kompanije Belaruskali, a koja je među vodećim svjetskim proizvođačima te sirovine koja čini važan izvor inozemnih prihoda za Bjelorusiju, navodi Reuters

Ponovo rast cijena đubriva?

Naravno, sve će ovo imati negativne posljedice na poljoprivredne proizvođače jer će neminovno doći do povećanja cijena đubriva i troškova proizvodnje, a posljedično i do povećanja cijena hrane čime će biti pogođeni krajnji potrošači.

Inače, kalijumova so iz Bjelorusije se najviše koristi za proizvodnju đubriva, ali i sapuna, izbjeljivanje tekstila, proizvodnju stakla.

U priopćenju koje stiže iz Yare kažu da je njihova dosadašnja kupovina bila potpuno u skladu sa sankcijama, ali da je ipak moralo doći do obustave. Riječ je o tome da drugi dijelovi opskrbnog lanca, kao što su logistika i financijske usluge, zaustavljaju svoje trgovinske odnose s Bjelorusijom, zbog čega se i ova kompanija morala odlučiti na takav korak. Stoga moraju tražiti alternativne izvore opskrbe. 

Devet dobavljača

Inače, kalijumovu sol nabavljaju od devet dobavljača diljem svijeta. "Nastavljamo s mapiranjem alternativnih opcija kako bismo mogli odgovoriti na poremećaje u lancu opskrbe", rekao je potpatrol kompanije u kojoj se nadaju da će se ova obustava ipak biti prekinuta prvim danom aprila. 

Zapad, a tu se prvenstveno misli na SAD i Europsku uniju, uvele su sankcije optuživši bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za namještanje predsjedničkih izbora 2020. Sve je kulminiralo zbog, kako je u novembru izjavio visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, instrumentalizacije migranata u političke svrhe. 


Tagovi

Yara Proizvodnja đubriva Cijena đubriva Bjelorusija Norveška Kalijumova so


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁