Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU delegacija u BiH
  • 17.05.2017. 18:00

Wigemark: Usvojite poljoprivrednu strategiju!

Poljoprivreda je jedan od nejefektnijih sektora i jako bitna stavka na putu BiH ka kandidatskom statusu u EU.

Foto: pixabay/corinaselberg
  • 762
  • 48
  • 0

Šef EU delegacije u Bosni i Hercegovini, Lars Gunnar Wigemark održao je sastanak sa 12 predstavnika poljoprivrednih udruženja iz osam zemalja članica EU, koji u Sarajevu borave u trodnevnoj posjeti. Nakon sastanka, Wigemark se obratio medijima na pres konferenciji, kazavši da je ovo važna posjeta odrađena kako bi se istaknulo bolje razumijevanje stanja u ruralnim dijelovima, kako bi poljoprivredni proizvođači pružili bolju pomoć.

Kazao je da se EU delegacija početkom godine susrela sa 2.000 različitih poljoprivrednika u BiH, a posjetili su i 10-12 poljoprivrednih centara.

S poljoprivredom u EU

"Poljoprivreda je jedan od nejefektnijih sektora, i bit će pogođena na pozitivan način", kazao je Wigemark, dodavši da je to jako bitna stavka na putu BiH ka kandidatskom statusu u EU, navodi N1.

"Kroz susrete sa kolegama iz EU zaključeno je da će poljoprivrednici steći bolje razumijeanje procesa i prilika koje treba iskoristiti. Naravno, bit će govora i o programima podrške namijenjene poljoprivrednicima zamalja članica EU - ali i za zemlje koje imaju status kandidata", ocijenio je Wigemark.

"BiH nije još kandidat, ali to nije razlog ili prepreka da se ne počne sa pripremama za buduće aktivnosti na ovoj relaciji. Znamo iz iskustva da u javnosti kruži dosta informacija o tome što podrazumijeva integracija u poljoprivredni EU sektor, pa je ovo sjajna prilika da se čuje šta to sve točno podrazumijeva", kazao je Wigemark.

Bolja organizacija

On vjeruje da će njegove kolege iz EU moći podijeliti iskustva sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim udruženjima.

"Potrebna je bolja organizacija, i u budućnosti se nadam da će na koherentniji način odgovoriti na procese, i da će se usvojiti državna strategija u sektoru poljoprivrede. Urgiram na vlasti da rade na ovome, nema razloga čekati", kazao je šef delegacije EU u BiH.

Zajedno jači

Nakon njega, govorila je i Tajana Radić, iz Poljoprivrede komore Hrvatske, koja je kazala da se nada da će BiH što prije ući u EU i sudjelovati u pregovorima oko poljoprivredne politike. "U interesu nam je da BiH uđe u EU, i uključi se u pregovore. Naučite sve što možete, a bit će mnogo pitanja i pravila. Nije lako biti dio EU - ali zajedno ćemo biti jači", kazala je.

Nakon nje je, Emanuela Mikosz iz Poljske, odnosno Udruženja vlasnika zemljišta u EU, ocijenila da je BiH dosta napredovala u odnosu na njenu prvu posjetu ovdje, prije 12 godina. "EU prolazi kroz reformu poljoprivrede. Znamo sve izazove, koje ćemo podijeliti i sa vama. Dolazim iz zemlje koja je jedna od poljoprivredno najrazvijenijih zemalja. Tu smo vam na raspolaganju - pomoći ćemo vam na sve moguće načine", kazala je na koncu obraćanja.

Foto: pixabay/corinaselberg


Povezana biljna vrsta

Radič

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič se pretežno koristi u svježem stanju. Karakterističan je njegov osebujan gorkast okus od intibina, a od ugljikohidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima... Više [+]

Tagovi

Tajana Radić Poljoprivredna komora Hrvatske Emanuela Mikosz Lars Gunnar Wigemark BiH u EU


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić