Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vuka
  • 21.12.2023. 15:00

Vuk više neće biti "strogo zaštićen" nego samo "zaštićen"?

Populacije vukova u posljednja dva desetljeća znatno su se povećale i zauzimaju sve veće teritorije. EK predlaže prilagodbu statusa zaštite ove divlje životinje

Foto: Depositphotos/jamcgraw
  • 38
  • 24
  • 0

Evropska komisija podnijela je prijedlog kojim bi se prilagodio status zaštite vuka prema međunarodnoj Bernskoj konvenciji o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa. 

Povećale se populacije vukova

Status ovih divljih životinja utvrđen je na temelju dostupnih naučnih podataka u vrijeme pregovora o Konvenciji 1979. godine. Na temelju detaljne analize Komisija predlaže da se vuka proglasi "zaštićenim" za razliku od "strogo zaštićenog" kakav mu je status sada, stoji u saopćenju Komisije. 

Naime, analiza je pokazala da su se populacije vukova u posljednja dva desetljeća znatno povećale i zauzimaju sve veće teritorije. U 23 države članice EU postoji više od 20.000 vukova s ​​općenito rastućom populacijom i širenjem areala te čoporima koji se razmnožavaju. Ovo je uspjeh očuvanja, koji je omogućen zakonima o zaštiti, povoljnijim stavovima javnosti i poboljšanjima staništa. No, njihovo je širenje dovelo do sve većih problema vezanih uz aktivnosti u ruralnim zajednicama, posebno kada je riječ o šteti u stočarstvu.

Ova novost dolazi nakon najave u septembru ove godine kada je Komisija poručila da će na temelju prikupljenih podataka odlučiti o prijedlogu izmjene te ažuriranju pravnog okvira kako bi se, gdje je to potrebno, uvele daljnje fleksibilnost.

U saopćenju navode da i dalje potiču nacionalne i lokalne vlasti da poduzmu potrebne radnje u postojećem okviru, ali da će u budućnosti moći prilagoditi načine upravljanja ovim divljim životinjama.  

Prevencija je i dalje ključna 

Predsjednica Ursula von der Leyen kaže kako je povratak vukova dobra vijest za biološku raznolikost u Evropi, ali i da je koncentracija vučjih čopora u nekim evropskim regijama postala prava opasnost, posebno za stoku. Dodaje da su stoga lokalne su vlasti tražile veću fleksibilnost. "Evropski bi nivo to trebalo olakšati, a proces koji je Komisija započela važan je korak. Duboko sam uvjerena da možemo i hoćemo pronaći ciljana rješenja i za zaštitu bioraznolikosti, ali i egzistencije u ruralnim prostorima", komentirala je. 

Povjerenik za okoliš, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius kaže kako će Komisija nastaviti podržavati nacionalne i lokalne vlasti finansiranjem i smjernicama za promicanje suživota s vukom i velikim zvijerima općenito. "Ulaganje u mjere prevencije i dalje je ključno za smanjenje napada na stoku", poručuje on. 

Vukovi zaklali trećinu Vedrankinog stada, lovci negoduju i traže advokata

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski kaže kako shvata poljoprivrednike i ruralne zajednice za koje je povratak vukova predstavljao značajne izazove u brojnim područjima, posebno za stočarstvo, u ionako, teškom socio-ekonomskom kontekstu. Ali, naglašava da treba potaknuti države članice da u potpunosti iskoriste sredstva EU-a za podršku ulaganjima u mjere prevencije, koje su ključne za smanjenje prijetnji stoci.

Daljnji koraci 

Povratak vukova u regije EU-a gdje su bili dugo odsutni i njihova rastuća populacija na novim teritorijima doveli su do problema kao što su napadi na stoku, ali i sukoba između poljoprivrednika i lovaca, posebno tamo gdje se mjere za sprječavanje štete ne provode široko. 

Kao što je navedeno u zajedničkom pismu koje su povjerenici Sinkevičius i Wojciechowski poslali ministrima EU-a, Komisija podržava nacionalne i lokalne vlasti u sprječavanju ili značajnom smanjenju rizika od grabežljivaca. Različite mjere pokazale su se učinkovitima kada su pravilno provedene i prilagođene lokalnom kontekstu. 

Sada je na državama članicama da odluče o ovom prijedlogu. Nakon usvajanja, EU će ga podnijeti Stalnom odboru Bernske konvencije.


Tagovi

Zaštita vuka Bernska konvencija Očuvanje prirode Mjere prevencije Napad na stoku Populacija vukova