Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razgovor s povodom
  • 13.12.2022. 09:00

Vujanović: Na usluzi smo farmerima, dobavljači najavljuju značajno više cijene

O izazovima poslovanja, poljoprivrednoj proizvodnji i cijenama koje farmeri mogu očekivati u predstojećoj sjetvenoj sezoni, za Agroklub je govorio generalni direktor kompanije Agrimatco BiH, Milan Vujanović

Foto: Depositphotos/fotokostic/Agrimatco
  • 956
  • 156
  • 0

Najveći uvoznici sredstava za zaštitu bilja u Bosni i Hercegovini, kompanija Agrimatco, ove godine obilježava dvije decenije prisustva na bh. tržištu. Ova internacionalna firma u našu zemlju stigla je 2002. godine kao kancelarija za prezentiranje američkih proizvoda u agraru. 

U prve četiri godine su zastupali dobavljača DuPount, s kojim su inače sarađivali čitavu deceniju, i kompaniju DTR koja je inače članica američkog SQM-a. Do značajnih promjena dolazi 2007. godine, kada rukovodstvo kancelarijom preuzima aktuelni generalni direktor, Milan Vujanović. U povodu 20 godina prisustva u BiH, Vujanović je za Agroklub govorio o izazovima poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine, generalno o poljoprivrednoj proizvodnji i cijenama koje farmeri mogu očekivati u predstojećoj sjetvenoj sezoni. 

Stabilan inflatorni rast

Već 20 godina bilježite rast na tržištu bh. agrara, kako biste ocijenili svoje dosadašnje poslovanje? 

Postali smo jedan prepoznatljivi brend u poljoprivrednom dijelu privrede BiH. Naš tim broji 11 inženjera poljoprivrede i 36 dobavljača iz Australije, Belgije, Dalekog Istoka, Japana, Kine i naravno Amerike. Ovo je jedan dinamičan posao u kojem se mi dobro snalazimo s obzirom na bh. tržište BiH, gledamo šta je bitno za domaće proizvođače.

Imali smo dvije godine koronu, sada nažalost ova ratna dešavanja između Ukrajine i Rusije, sve je to utjecalo na neke od tokova kretanja repromaterijala i gotovih roba u poljoprivredi. 

Cijena sjemena i sredstava za zaštitu bilja, bila je prilično konstantna

U kojoj mjeri se to odrazilo na kompaniju kojom rukovodite, stanje na tržištu po pitanju inputa u poljoprivrednoj proizvodnji teže je svakim danom?

Ne mogu da kažem da smo u 2020./21. imali nekih velikih problema što se tiče dobavljača, tu smo bili poprilično stabilni. U 2022. godini imali smo problem s dobavljačem đubriva, iako poslujemo s jednom od najvećih svjetskih kompanija, Yarom. Bili smo skraćeni za količine i cijene su bile povišene, nismo ostali potpuno bez robe, ali su količine bile reducirane. No, i proizvođači su prilagodili svoju proizvodnju novonastaloj situaciji. 

Što se tiče sredstava za zaštitu i sjemena, tu nismo imali problema, cijena je bila prilično konstantna, rasla je cijena goriva, ali na to ne možemo utjecati, cjelokupna situacija će se sigurno reflektirati tek u narednoj sjetvenoj sezoni. Zasad je stabilan inflatorni rast, 2-4 posto godišnje. 

Poskupljenje sjemena i manjak đubriva

Teško je predvidjeti stanje za narednu godinu, ali vjerujemo da imate neke podatke i planove?

Zasad još uvijek ne znamo kolike će cijene biti naredne godine, jer niko još nije izašao s cjenovnikom, imamo naznake da će biti poskupljenja sjemenske robe, iz razloga što sjemenskog kukuruza nema dovoljno. Najveće države koje ga proizvode su imale problem s povećanjem površina u svojim regijama, i vjerovatno će tu plasirati robu. Što se tiče drugih kultura kao što je soja, kada gledamo regiju - Mađarska, Srbija, Rumunija, Bugarska i zemlje zapadne Evrope, svi su imali probleme sa sušom. 

Svi dobavljači su rekli da neće imati dovoljne količine sjemena soje, što znači da će cijena biti značajno viša i proizvođači kukuruza otprilike daju takve naznake. Jasniju situaciju imat ćemo tek u januaru kada dobijemo cjenovnike, pretpostavljam da će biti više. 

Nemamo azotnih đubriva, i sama njihova proizvodnja je poprilično u problemu jer trebaju velike količine električne energije, to su radile države koje imaju dosta prirodnog gasa, kao što su Rusija i Ukrajina. Imamo neke uplive roba iz Turske, hoće li to biti dovoljno da mi izguramo jesenju i proljetnu proizvodnju, vidjet ćemo, ja sam optimista, ali plašim se da će biti reducirana količina đubriva i naravno da će cijene inputa biti značajno veće. 

Na usluzi farmeru

Filozofija kompanije je da proizvođačima ponudi efikasna i optimalna rješenja, koliko je to sada zahtjevno ispuniti s obzirom na to da situacija "nije sjajna"?

Mi smo internacionalna kompanija i radimo u 62 zemlje, naša filozofija je uvijek biti na usluzi farmeru. Mi smo tim koji naše poljoprivredne proizvođače, na neki način i educira, učimo ih nekim novim alatima i korištenjima novih tehnologija. Sam taj slogan govori da smo vrlo prisutni u poljoprivrednoj proizvodnji na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali i u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Kosovu i Makedoniji. Prisno smo povezani s proizvođačima, pokušavamo im, svojim poslovanjem i uslugama olakšati život, a da dobiju što bolju ekonomsku isplativost u svojoj proizvodnji.

Savjet farmerima je da se bave visokoproizvodnim kulturama

Evropska unija ima legislativu kojom su hemijska sredstva vrlo reducirana, odnosno ukida se veliki broj aktivnih supstanci. Ti novi preparati koji ostaju, a koji su eko, toksikološki prihvatljivi za EU, su drugačiji od onih nekadašnjih, teških preparata za zaštitu bilja. Naša dužnost je da educiramo proizvođače kako s tim njima da rade da bi njihova proizvodnja bila uspješna i da bi oni u konačnici bili ekonomski isplativi, jer ako nisu, onda smo i mi u problemu, nemamo s kim da sarađujemo i da plasiramo naše usluge. 

Olakšavanje proizvodnih procesa

Šta bi bio Vaš prijedlog bh. farmerima, na šta da fokusiraju proizvodnju?

BiH je relativno malo poljoprivredno tržište, mi imamo 10 puta manje proizvodne površine nego susjedna Srbija i četiri puta manje nego Hrvatska, to nam govori da bi potencijali trebali biti iskorišteni do maksimuma. Nažalost, imamo jedno državno neorganiziranje poljoprivredne proizvodnje. Postoje stimulansi od nadležnih ministarstava, ali samo planiranje poljoprivrede je prepušteno farmerima i oni sami kreiraju svoje proizvodnje. 

Moj savjet farmerima je, ako se već bave ratarskom ili stočarskom proizvodnjom za koju je potrebna hrana iz ratarstva, da se bave visokoproizvodnim kulturama, koje daju velike prinose, da koriste moderne tehnologije i uvijek budu u kontaktu s inženjerima poljoprivrede i da ta sinergija uvijek bude dobra, moraju koristiti te informacije za razvoj i olakšavanje proizvodnih procesa. 

Uveli 12 novih proizvoda

Nudite široku paletu proizvoda, koliko u svom poslovanju u BiH pratite savremene globalne trendove?

Da ne budem pretenciozan, slovimo za najbolji agronomski tim u BiH. Što se tiče uvođenja novih tehnologija, proizvoda i alata tu smo sigurno najprisutniji. U minulih pet godina, samo od američke kompanije Dow AgroSciences smo izgubili devet proizvoda, koje je ukinula evropska legislativa, ali smo na tržište u komercijalnu upotrebu uveli 12 novih.

To je pokazatelj da umijemo pozicionirati nove proizvode i obučiti naše farmere kako da rukuju s tim proizvodima i kako da s njihovim rezultatima postignu ekonomsku isplativost u poljoprivredi. Što se tiče sjemena i novih sorata, ali i sistema za navodnjavanje, također smo prisutni i sve to našim proizvođačima na jedan razumljiv način prezentujemo da bi njima to bilo pristupačno. 


Tagovi

Agrimatco Pesticidi Zaštita bilja Milan Vujanović Cijene sjemena Cijene soje Cijene kukuruza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.