Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup puževa
  • 01.05.2023. 16:30
  • Osijek

Vrijeme je berbe puževa, otkupna cijena viša nego lani

Već 20 godina u dvorištu Osječanke Jofezine Dilber smještena je otkupna stanica za puževe od početka aprila do sredine maja.

Foto: Ivana Barišić
  • 499
  • 64
  • 0

Dok su nekada kao gljive poslije kiše nicali natpisi 'otkup puževa' u vrijeme njihove berbe, tokom aprila do sredine maja, sada ih je sve manje. No, jedna otkupna stanica na istom je mjestu već 20 godina u Hrvatskoj. Čim se prijeđe preko Drave mostom kod Osijeka, svježe pobrani puževi mogu se predati Osječanki Jozefini Dilber.

"Prvih godina je bilo puno više puževa nego sada. Mislim da ih je puno manje u prirodi jer ljudi koriste različita sredstva za tretiranje voćnjaka, vinograda...", govori nam dok prebire po kutiji s puževima koji puze po stijenkama.

U njenom dvorištu otkupna stanica otvorena je za sve berače od početka aprila do sredine maja. No, i njih je svake godine sve manje. Najčešće joj ih, govori, donose stariji dok je mlađih tek 'tu i tamo'. Iako je sada špic sezone, manje ih je zbog hladnog vremena.

Traženi vinogradnjaci 

"Puževima odgovara kišovito, ali toplije vrijeme. Jutrom ih je najbolje brati, kada je rosa, a temperatura između 7 i 10 stepeni. No, ako kiši, bude ih i tokom dana po voćnjacima, vinogradima, nasipima, uz željezničke pruge ili na ruševinama", opisuje mjesta gdje se mogu pronaći.

Otkupljuju se vinogradnjaci

Ovisno o otkupljenim količinama, koje se dnevno penju i do 500 kilograma, u Jozefinino dvorište dolazi kamion kompanije iz Varaždina s kojom ima ugovor i otkupljuje sve količine. Ako ih je više, kamion stiže i češće. 

"Berači već znaju prepoznati one koji se otkupljuju. To su vinogradnjaci, oni sa smeđim ili bijelim kućicama koja mora biti promjera 34 milimetra", objašnjava koje puževe se otkupljuje.

Trenutno se za kilogram isplaćuje 70 eurocenti.

Prilikom predaje, ističe, važno je da puževi imaju kućicu promjera većeg od 34 milimetra, da budu svježi, a ako se donose drugi dan, da budu u nečemu prozračnom, gdje imaju zraka, poput vreća za krumpir ili kutija za hljeb. 


Tagovi

Otkup puževa Berba puževa Otkupna stanica Vinogradnjak Jozefina Dilber


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija :)

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]