Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 27.08.2021. 07:30

Volkswagen razvio električni traktor namijenjen afričkim poljoprivrednicima

Razvijen je po principima održive ekološke poljoprivrede bez CO2, a neće se prodavati pojedincima već selu koje će ga onda iznajmljivati farmerima. 

Foto: Printscreen
  • 210
  • 349
  • 0

Volkswagenova podružnica u Africi započela je testiranje pilot serije električnih traktora u provinciji Bugesera, u istočnoj Ruandi čije se gospodarstvo temelji na vrlo slabo mehaniziranoj poljoprivredi koja istovrmeeno zapošljava oko 90 posto stanovništva.

Upravo ta činjenica, a kako bi prehranili stanovništvo koje iz godine u godinu rapidno raste, potaknula je ovog njemačkog proizvođača automobila da konstruira traktor koji je dio projekta Gen.Farm. Razvijen je po principima održive ekološke poljoprivrede bez CO2, u suradnji s Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju (GIZ GmbH) i Sveučilištem u Ruandi, navodi farmer.pl.

Opremljen je elektromotorom od 20 kW i litij-ionskom baterijom od 32 kWh koju će u kasnijoj fazi zamijeniti jeftinija i izdržljivija litij-željezo-fosforna baterija. Težina cijelog stroja je oko 2.200 kilograma, a međuosovinski razmak 192 centimetara. Baterija mu je postavljena iznad elektromotora, lako se zamjenjuje, a puni se solarno. 

"U mnogim je regijama Afrike poljoprivredna proizvodnja ograničena jer farmeri gotovo ne koriste strojeve. Međutim, to nije zbog dostupnosti tehničke opreme, već zbog nedostatka pristupačnih goriva. No, ono čega u ovim regijama ima dovoljno je Sunce", objasnio je Peter Wouda, voditelj dizajna u inovacijskom centru Volkswagena, zbog čega su se odlučili na ovu vrstu punjenja. 

Prototip električnog traktora prvi je testirao predsjednik uprave Volkswagen Auto Group, Herbert Diess koji je nakon uspješnog oranja odobrio daljnju proizvodnju. 

Inače, ova pilot serija dio je velikog projekta "Shared interest in the countryside" (Zajednički interes na selu), kojeg ova njemačka tvrtka provodi zajedno sa Studijem za istraživanje i dizajn – AMO. 

Neće se prodavati pojedincima

Prošle su godine u muzeju Solomon R Guggenheim u New Yorku održali predstavljanje projekta. Prikazane su projekcije kako ove dvije tvrtke vide buduće selo u Africi, a ispred muzeja postavili su izložbeni primjerak ovoga traktora. 

"Namijenjen je povećanju produktivnosti malih poljoprivrednih proizvođača“, rekao je tom prigodom za dezeen direktor AMO-a Rem Koolhaas dodavši kako se vozilo neće prodavati pojedincima već selu koje će ga onda iznajmljivati poljoprivrednicima. 

Još se ne zna točno kada će traktor krenuti u serijsku proizvodnju, ali je izvjesno da se neće prodavati pod markom Volkswagen. 


Tagovi

Volkswagen Električni traktor Afrika Gen.Farm Herbert Diess Rem Koolhaas Poljoprivreda Afrike


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

27


Glasova: 9

Da 33,3%

Glasova: 13

Ne 48,1%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 18,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]