Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička sjednica
  • 08.06.2023. 16:30

Vlade FBiH i RS dogovorile: Trajno zabraniti izvoz oblovine

Zaključak će biti upućen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, čija se odluka očekuje u skorijem periodu.

Foto: MPŠVRS
  • 125
  • 30
  • 0

Zabrana izvoza oblovine iz Bosne i Hercegovine, prvi je dogovorena tačka na današnjoj zajedničkoj sjednici vlada Federacije BiH i Republike Srpske, održane u Banjoj Luci.

Dogovor je, kako su potvrdili entitetski premijeri, Nermin Nikšić i Radovan Višković, postignut u jednoj minuti, a njihov zaključak će biti upućen Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. U svom obraćanju medijima, predsjednik Vlade RS je naveo kako očekuju da odluka o trajnoj zabrani izvoza trupaca bude donesena u nekom narednom periodu.

"Naša drvoprerada treba takvu vrstu sirovine. Ne treba trošiti vrijeme i objašnjavati šta to znači, koliko je povećanje same vrijednosti kada se preradi ili dođe do finalne prerade, koliko se može zaposliti ljudi i koliko je to veća vrijednost nego kad posiječete drvo i kao tako ga izvozite na neka druga tržišta", istakao je Višković.

Federalni premijer je potvrdio kako smatraju da zabrana izvoza treba biti trajna kategorija, te dodao da su dvije vlade danas iskazale spremnost da zajedno rade.

"Da se dogovaramo, stvaramo bolji ambijent za naše poslodavce, naše građane, naše radnike, da ne bi odlazili iz BiH. Preko 500.000 građana je zemlju napustilo u posljednjih osam godina", napomenuo je Nikšić.

Ministri su tokom zajedničke sjednice razmijenili podatke i mišljenja iz svojih resora, a dogovoreno je da nastave pregovore i dogovore oko bitnih pitanja za građane, a za što će imati podršku i predsjednika vlada.

Podsjetimo, na snazi je privremena zabrana izvoza oblovine do 31. jula ove godine. Podaci pokazuju da je lani izvezeno 39,7 miliona kilograma, a 2021. godine 49,3 miliona kg, ali je vrijednost izvoza povećana i lani je iznosila 49,3 miliona maraka, dok je godinu dana ranije bila oko 18 miliona KM. To praktično znači da se u prošloj godini izvezlo manje, a više finansijski prihodovalo. 


Tagovi

Izvoz trupaca Izvoz oblovine Zabrana izvoza Vlada FBiH Vlada RS Radovan Višković Nermin Nikšić

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete