Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravo na poticaj
  • 19.08.2019. 15:30

Vlada USK: Pravo na poticaj za isporučenih 500 kg maline te 1.000 kg kornišona

Kako bi barem malo ublažila teško stanje, Vlada kantona se odlučila izmijeniti Odluku o novčanim podrškama u poljoprivredi u dijelu poticanja malinarstva i kornišona, te smanjila otkupne kvote.

Foto: Pixabay/elenaiks
  • 426
  • 20
  • 0

Problemi ni ove godine nisu zaobišli proizvođače malina i kornišona. Prinosi su prepolovljeni, te su se mnogi odlučili obustaviti proizvodnju i uništiti svoje plantaže. Prema podacima Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, iz godine u godinu drastično se smanjuje broj proizvođača, ali i proizvedene količine ovih kultura.

Oni koji su odlučili ostati u ovoj proizvodnji, pripremaju malinjake za narednu godinu. Berba kornišona je još aktuelna, međutim već sada je neizvjesno da su prinosi u najmanju ruku prepolovljeni u odnosu na prošlu godinu.

Pravo na poticaj za isporučenih 500 kg maline

Zašto su ove kulture podbacile razloga je više, od vremenskih neprilika do uništavanja velikog broja zasada zbog neispravnosti. Informacije o veoma lošim prinosima došle su i do Vlade USK. Kako bi pomogla poljoprivrednicima, ona je na svojoj održanoj sjednici prošle sedmice, odlučila izmijeniti Odluku o novčanim podrškama ovih kultura, piše Radio-televizija USK.

Prema izmijenjenoj odluci, pravo na poticaj imat će poljoprivrednici koji isporuče 500 kilograma maline. Dosadašnja kvota bila je jedna tona. Također, proizvođači kornišona će sa jednom tonom moći ostvariti subvencije, umjesto dvije tone, kao što je stajalo u ranijoj odluci Vlade.


Tagovi

Voćari Maline Kornišoni Novčane podrške Vlada USK

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]