Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanacija posljedica
  • 23.03.2020. 11:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Vlada KS radi na mjerama sanacije privrede - dostupna i web aplikacija o praćenju korona virusa

Dostupna je i web aplikacija koja će sadržavati detaljne podatke za praćenje prisustva COVID-19 virusa na području Federacije BiH. 

Foto: Vlada FBiH
  • 124
  • 8
  • 0

Nakon prve, hitne telefonske sjednice Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), održane u subotu,  na kojoj je donijeta naredba o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u vremenu od 18 do 5 sati, juče je održana 5. vanredna sjednica kojom je predsjedavala zapovjednica Štaba, Jelka Milićević.  

Na sjednici je donijeta naredba da sve zdravstvene ustanove na području Federacije BiH otvore telefonske linije za građane koje moraju biti javno objavljene i dostupne 24 sata u svrhu pružanja zdravstvenog  savjetovanja i psihosocijalne pomoći.

Druga donijeta Naredba odnosi se na zabranu kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 1,5 metra dok taxi vozači u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača, uz poštivanje higijensko - epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska i rukavice) i za putnika i za vozača.

Aktivnosti za suzbijanje posljedica

Jednogasno su usvojene Informacije o aktivnostima koje FŠCZ poduzima u cilju suzbijanja i ublažavanja posljedica uticaja globalne pandemije koronavirusa (COVID 19) u Federaciji BiH i uputili je Vladi FBiH na znanje. 

Prihvaćen je Izvještaj sa tabelarnim pregledom o realizaciji naredbi, preporuka, i zaključaka FŠCZ od strane kantona nakon proglašenja stanja prirodne nesreće, u kome će se podaci kontinuirano ažurirati.

Prezentovana je i odobrena web aplikacija koja je dostupna javnosti na ovom linku te sadržava detaljne podatke za praćenje prisustva koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. 

Nove odluke Ministarstva privrede

Također, Vlada Kantona Sarajevo na posljednoj je sjednici donijela odluku da se formira Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera i razmatranje prijedloga za sanaciju posljedica izazvanih koronavirusom u oblasti privrede, prvenstveno s ciljem zaštite radnih mjesta i onih poslodavaca koji su pretpjeli štete, a nisu otpustili radnike.

"Ovo tijelo će raditi na usaglašavanju aktivnosti sa nadležnim institucijama na nivou BiH i FBiH, kao i na detaljnim fiskalnim procjenama", istakao je ministar privrede, Draško Jeličić.

Dodao je da je Vlada KS obavila niz konsultacija i dogovora sa Udruženjem poslodavaca KS, Privrednom komorom KS, Turističkom zajednicom KS i JU Služba za zapošljavanje KS.

"Pet miliona KM koje smo izdvojili u fond već se mogu uvećati za milion KM koje je izdvojila Turistička zajednica KS, a koji će biti izdvojeni za pomenute namjene. Turistička zajednica KS je dala i Prijedlog programa mjera kojima ćemo omogućiti rasterećenje, u vidu plaćanja poreza i doprinosa na plate, onim poslodavcima koji su zadržali radnike. Ne možemo zaustaviti sve fiskalne tokove, da ne punimo fondove penzionog i zdravstvenog osiguranja jer ako se radnicima dodijele otkazi automatski ćemo izbaciti i te doprinose, a što ćemo onda sa oporavkom privrede kada se završi ova epidemiološka kriza?!", naglasio je ministar.

Kompletnu sjednicu Vlade Kantona Sarajevo možete pogledati u sljedećem videu:


Tagovi

Ublažavanje psoljedica Koronavirus Epidemiološke mjere Realizacija naredbi Oporavak privrede Jelka Milićević Privredna komora KS Draško Jeličić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.