Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaj za zapošljavanje
  • 05.09.2019. 17:00

Vlada FBiH: Program kredita za podsticaj zapošljavanja i održavanja zaposlenosti

Krediti za novo zapošljavanje iznose, po novouposlenom radniku, za industrijsku proizvodnju 25.000 KM, a za zanatstvo i usluge, poljoprivrednu proizvodnju i održavanje starih zanata 20.000 KM. Pri tome je minimalni iznos kredita po jednom korisniku 40.000 KM, a maksimalni 500.000 KM.

Foto: Vedran Stapić
  • 196
  • 22
  • 0

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, dala saglasnost na Odluku o usvajanju Programa kreditnih plasmana za podsticaj zapošljavanja i održavanja zaposlenosti iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, koju je donio Upravni odbor ovog zavoda.

Iz namjenskog depozita bit će finansirane kreditne linije za podsticaj zapošljavanja i samozapošljavanja za održavanje zaposlenosti, a sredstva će biti plasirana isključivo putem Razvojne banke Federacije BiH. Korisnici kredita mogu biti pravne i fizičke osobe registrovane na području Federacije BiH i Distrikta Brčko BiH. To mogu biti i pravne i fizičke osobe registrovane i sa sjedištem u Republici Srpskoj, ali isključivo ako je u pitanju zapošljavanje povratnika u ovaj entitet. 

Krediti za novo zapošljavanje iznose, po novouposlenom radniku, za industrijsku proizvodnju 25.000 KM, a za zanatstvo i usluge, poljoprivrednu proizvodnju i održavanje starih zanata 20.000 KM. Pri tome je minimalni iznos kredita po jednom korisniku 40.000 KM, a maksimalni 500.000 KM.

Ovi krediti će biti davani uz rok otplate od sedam godina, a na zahtjev korisnika rok može biti kraći ukoliko je, sa aspekta ocijene kreditnog rizika, prihvatljiv za Banku. Grace period je jedna godina ili kraći, a u slučajevima finansiranja poljoprivredne proizvodnje ili start­up projekata do tri godine.

Fiksna godišnja kamatna stopa za industriju, zanatstvo i usluge je 2,5 posto, a za poljoprivredu i razvoj i održavanje starih zanata dva posto.

S ciljem održavanja postojeće zaposlenosti, kredit iznosi 10.000 KM po uposleniku, bez obzira na privrednu granu. I u ovom slučaju su minimalni i maksimalni iznosi kredita po jednom korisniku 20.000 KM i 500.000 KM, uz maksimalno petogodišnji period otplate. Također, rok može, na zahtjev korisnika i uz procjenu Banke, biti i kraći, a grace period je jedna godina ili kraći. 

Godišnja kamatna stopa za ove kredite je tri posto, bez obzira na privrednu granu.

Pravne i fizičke osobe koje nisu ispunile ugovorne obaveze po prethodnim kreditima i za koje se utvrdi da su prekršili ugovorne obaveze, ne mogu koristiti nova kreditna sredstva. 


Tagovi

Podsticaj Zapošljavanje Kredit Stari zanati Industrijska proizvodnja Poljoprivredna proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

46


Glasova: 20

Da 43,5%

Glasova: 20

Ne 43,5%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,0%

Pregled ankete

Pregled ankete