Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uručena donacija
  • 12.03.2022. 17:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Visokosofisticirani dronovi za preciznu poljoprivredu USK

Primjena inovativnih tehnologija poput ove, značajno će doprinijeti preciznijoj upotrebi zaštitnih sredstava u poljoprivredi

Foto: Vlada USK
  • 185
  • 49
  • 0

Predstavnici mađarske organizacije IKE 2020 Asocijacija za inovativne inicijative uručili su Poljoprivrednom zavodu Unsko-sanskog kantona dvije bespilotne letjelice za preciznu poljoprivredu. Uz donaciju dronova, organizirana je i obuka zaposlenika Zavoda za korištenje.

Visokosofisticiran dron trebao bi unaprijediti rad ovog zavoda. Primjena inovativnih tehnologija poput ove, značajno će doprinijeti preciznijoj upotrebi zaštitnih sredstava u poljoprivredi, a time i očuvanju okoliša.

Donirani dron

Ova asocijacija od 2014. podržava mlade ljude i preduzeća u ranoj fazi na različite načine. Održivi razvoj, prekogranična saradnja, podrška ljudima, rješavanje društvenih izazova na lokalnom i regionalnom nivou, podrška zelenoj ekonomiji, promoviranje energetske efikasnosti i usvajanje ekološkog pristupa su među ciljevima IKE 2020.

Inače za pomoć poljoprivrednim proizvođačima kroz poticaje, Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) iz ovogodišnjeg budžeta izdvojit će više od osam miliona KM. To je značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih pet miliona, koje će barem donekle ublažiti poskupljenje repromaterijala i goriva.

"Osigurali smo sedam miliona za poticaje proizvodnji, milion maraka za nadoknadu prošlogodišnjih šteta, te oko 500.000 KM za mlade i razvoj ruralnih sredina, odnosno potrebe Veterinarskog zavoda USK", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ovog kantona Sulejman Kulenović.


Tagovi

Precizna poljoprivreda Dron Poljoprivredni zavod USK IKE 2020 Tehnologija Inovacije Poticaji Sulejman Kulenović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas