Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 08.07.2017. 16:00

Visoke carine otežavale izvoz EU proizvoda

Samo 2016. godine, Europska komisija intervenirala je u 20 odvojenih slučajeva radi obnavljanja normalnih trgovinskih uvjeta nakon što su druge zemlje nametnule barijere koje su utjecale na izvoz proizvoda iz EU u vrijednosti od 4,2 milijarde eura.

Foto: Bigstockphoto/kasto
  • 457
  • 25
  • 0

Evropa je jedan od najvećih neto izvoznika poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, a jednostavan pristup tržištima u svijetu ključan je za europski sektor hrane i pića i njezinih dobavljača, poljoprivrednika. Ipak, prepreke trgovini ostaju: samo u 2016. godini, evropski izvoznici naveli su da se broj trgovinskih barijera povećao za 10%, navodi se u izvješću Evropske komisije o trgovini i investicijskim preprekama.

Primjerice, jedan grčki proizvođač konzerviranih bresaka naveo je da mu je teško izići na tržište kada Brazil poveća uvozne carine na konzervirane breskve na 55%. Takva jasna zapreka pristupa tržištu krši strategiju EU pristupa tržištima i prijavljena je Evropskoj komisiji od strane grčkog udruženja proizvođača konzerviranog voća te europske krovne organizacije.

Evropska komisija reagirala je i uspjela riješiti prepreke sa Brazilom odnosno ukloniti konzervirane breskve sa popisa robe podvrgnutih visokim carinama. Kao rezultat toga, proizvođač je uspio zadržati pristup jednom od svojih ključnih tržišta i održati poslovanje u Grčkoj.

Samo 2016. godine, Evropska komisija intervenirala je u 20 odvojenih slučajeva radi obnavljanja normalnih trgovinskih uvjeta nakon što su druge zemlje - među kojima Južna Koreja, Kina, Izrael i Ukrajina - nametnule barijere koje su utjecale na izvoz proizvoda iz EU u vrijednosti od 4,2 milijarde eura. EU sektor hrane i pića, automobilska industrije i kozmetika najviše su imali koristi od uspješne intervencije Komisije za potporu izvozu EU.

Foto: Bigstockphoto/kasto


Izvori

AgPress


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

69


Glasova: 31

Da 44,9%

Glasova: 27

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !