Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izumiranje
  • 26.10.2020. 07:30

Više od pola svijeta zavisi od tri žitarice - stižu nove vrste za prehranu stanovništva?

Prema podacima najnovijih istraživanja, cijela populacija nekih biljaka i gljiva iskorijenjena je u pojedinim dijelovima svijeta zbog sve većih stopa krčenja šuma kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za hranom.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 126
  • 58
  • 0

Više od 50% svjetskog stanovništva zavisi od riže, kukuruza i pšenice, a samo 15 biljaka daje 90% svih kalorija, pokazali su najnoviji podaci britanskog Kraljevskog botaničkog vrta u Kewu. Osim toga, oko 40% od ukupno pola miliona biljnih vrsta i gljiva u opasnosti je od izumiranja

Izvještaj o stanju biljaka i gljiva za 2020. godinu koji se temelji na radu 210 naučnika iz 42 zemlje pokazuje porast izumiranja od čak 20% u odnosu na 2016. kada je napravljena prva procjena. 

"Uprkos hitnosti, napredak u sprječavanju gubitaka biološke raznolikosti u posljednjoj deceniji nije uspio. Žalosno je da nijedan od 20 postavljenih ciljeva nije ispunjen“, rekao je za openaccessgovernment naučnik Alexandre Antonelli.

Nove vrste za prehranu stanovništva

Prema podacima, cijela populacija pojedinih biljaka i gljiva iskorijenjena je u nekim dijelovima svijeta zbog sve većih stopa krčenja šuma kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za hranom. Takođe, veliki problem predstavljaju i klimatske promjene, porast stakleničkih plinova kao i novi patogeni koji napadaju usjeve.

Stiže zakon koji će spriječiti uvoz proizvoda povezanih sa krčenjem šuma izvan EU

Vratimo se žitaricama od kojih zavisimo, a ne bismo morali. Naime, istraživači su otkrili da postoji preko 7.000 hranjivih, izdržljivih, sa malim rizikom od izumiranja jestivih vrsta biljaka koje bi se u budućnosti mogle koristiti kao siguran izvor hrane. Trenutno se samo 6% ovih biljnih vrsta uzgaja u značajnim razmjerima.

"Hiljade zanemarenih biljaka spas su za milione ljudi na Zemlji koje muče neviđene klimatske promjene i sveprisutna nesigurnost hrane. Naša moralna dužnost trebala bi biti iskoristiti ove raznolike i otpornije resurse“, naglašava Stefano Padulosi, naučnik i nekadašnji član globalne organizacije Bioversity International.

Potencijalna buduća hrana uključuje grah morama koji toleriše sušu. Tu su i usjevi: akkoub, pandanus, chaya i žitarica fonio. Iako nam danas zvuče vrlo egzotično, one bi mogle biti biljke budućnosti. 

Nova strategija za bioraznolikost

Podsjećamo, u maju ove godine, nakon nekoliko odgađanja, izvršna uprava EU predstavila je svoju novu strategiju biološke raznolikosti koja sadrži 17 obveza za zaštitu i obnovu prirode, od kojih je oko polovine važna i za poljoprivredu, a kako tvrde iz Komisije, novi okvir baviti će se i preporukama koje je dala Revizija. 

U njoj se među ostalima predlaže da se odrede obavezujući ciljevi za obnovu oštećenih ekosistema i rijeka, poboljša zdravlje zaštićenih staništa i vrsta u EU, oprašivači vrate na poljoprivredna zemljišta, smanji onečišćenje, poveća broj zelenih površina u gradovima, poboljša zdravlje evropskih šuma te podstakne ekološka poljoprivreda i druge poljoprivredne prakse koje pogoduju bioraznolikosti.

Predlažu se konkretni koraci kako bi se u Evropi počela oporavljati do 2030., uključujući pretvaranje najmanje 30% evropskog kopna i mora u zaštićena područja kojima se djelotvorno upravlja i vraćanje obilježja krajolika velike raznolikosti na najmanje 10% poljoprivrednih zemljišta.

Revizorski sud: Poticaji za bioraznolikost premali - u 10 godina EU nije napravila ništa?

Biljke i gljive osnov su života na Zemlji, a naučnici su rekli kako su sada u trci sa vremenom kako bi pronašli i identifikovali vrste prije nego što ih zauvijek izgube. 

"Presudne su za održavanje života, osiguravaju hranu i neophodne lijekove, kao gorivo i sirovine. Gubitak određenih biljnih vrsta mogao bi dramatično promijeniti stanje života na Zemlji“, upozorava Antonelli.


Tagovi

Biljke Gljive Izumiranje Nove vrste Bioraznolikost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.