AgroKlub.ba

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Poljoprivredne vijesti » Više novca za poljoprivrednike i prilika za radna mjesta

Više novca za poljoprivrednike i prilika za radna mjesta

Strateški plan ruralnog razvoja

Više novca za poljoprivrednike i prilika za radna mjesta

Datum: 06.01.2018. 11:00

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Nakon što strategiju usvoji i Parlament BiH, otvorit će se vrata za finansijsku podršku u okviru IPA-e II (2018-2020) i za daljnju pomoć EU reformskom procesu.

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH pozdravljaju usvajanje Strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine od strane Vijeće ministara, uz podršku entitetskih Vlada i Vlade Brčko distrikta, navode na svojim stranicama.

Ovaj Strateški plan za cijelu zemlju će dodatno povezati sektore sigurnosti hrane, veterinarstva, fitosanitarne kontrole i ruralnog razvoja, neophodne za sveukupni održivi ekonomski rast Bosne i Hercegovine. Ovo su i dobre vijesti za poljoprivrednike i proizvođače koji će imati koristi od dosljednijeg i strateškog pristupa u ovom važnom sektoru.

Finansijska podrška u okviru IPA-e II

Usvajanjem strategije, Bosna i Hercegovina će napokon biti u mogućnosti da koristi daljnju podršku Evropske unije poljoprivredi i ruralnom razvoju. Nakon što strategiju usvoji i Parlament BiH, otvorit će se vrata za finansijsku podršku u okviru IPA-e II (2018-2020) i za daljnju pomoć EU reformskom procesu.

"Očekujemo ekspeditivno usvajanje ovog važnog strateškog dokumenta od strane Parlamenta BiH. To će dovesti ne samo do više prihoda za bh. poljoprivrednike, već i prilika za radna mjesta i ulaganja.

Evropska unija je spremna da nastavi raditi sa svim relevantnim akterima da dodatno podrži poljoprivredu i ruralni sektor, koji su od vitalne važnosti za održivi ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine", poručuje EU delegacija u BiH.

Foto: europa.ba

Broj pregleda članka: 324; Uspješnost članka: 49.2

Tagovi: Delegacija EU, IPA II, Strateški plan ruralnog razvoja

Ključne riječi članka: vise, novca, za, poljoprivrednike, i, prilika, za, radna, mjesta, podršku, hercegovine, bosne, strateškog, poljoprivrednike


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorica Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.