Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvojena odluka
  • 01.06.2023. 14:40

Vijeće ministara BiH dalo zeleno svjetlo za popis poljoprivrede

Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja u Evropi koja nema osnovnih strukturnih podataka о poljoprivrednim gazdinstvima.

Foto: Vijeće ministara BiH
  • 106
  • 18
  • 0

Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o formiranju interresorne radne grupe za pripremu Akcijskog plana za pripremu, provedbu i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023. - 2026. Prethodno je usvojena informacija o potrebi njegovog organiziranja. 

Na ovaj način su, nakon godina zastoja, pokrenute aktivnosti u pravcu ispunjavanja prioriteta iz Sporazuma o evropskom partnerstvu koji naglašava kako BiH mora ojačati prikupljanje i obradu poljoprivrednih statističkih podataka u skladu sa standardima i metodologijama EU.

U radnoj grupi učestvuju sve relevantne institucije u državi, a usvojenom odlukom definiraju se glavne aktivnosti, nosioci njihove realizacije te definiraju vremenski rokovi za sve faze u procesu priprema, provedbe i diseminacije rezultata popisa poljoprivrede.

Agencija zа statistiku Bosne i Hercegovine zadužena je da usaglašeni Akcijski plan dostavi Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Posljednji popis poljoprivrede u SRBiH rađen je 1960. godine, a Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja u Evropi koja nema osnovnih strukturnih podataka о poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede.


Tagovi

Popis poljoprivrede Vijeće ministara BiH Akcijski plan pripreme Statistički podaci


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

48


Glasova: 20

Da 41,7%

Glasova: 21

Ne 43,8%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]