Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništeni plastenici
  • 01.12.2019. 14:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Višići, Čapljina

Vihor uništio 30-ak višićkih plastenika - šteta i do 30.000 KM?

Marijan Brajković, direktor PZ "Matica" kaže kako se radi o čudnom puhanju vjetra kojega narod u tom kraju zove vihor. "On jednostavno na jednom području uništi više najlona, dok u drugom djelu nema nikakve štete.

Foto: Depositphotos/Zveiger (ilustracija)
  • 121
  • 8
  • 0

Članovi Poljoprivredne zadruge "Matica" iz Višića ove se godine bore sa južinom koja im uništava plastenike. Prije dije sedmice naišao je vihor i raskrio plastenike. Vlatko Maslać, jedan od članova zadruge za Radio Čapljinu kaže kako je najgore kada je najlon noviji i kada u plasteniku ima kultura. 

"Sad je kod mene salata, ali nije još velika pa neće biti velike štete, bar se nadam. Plastenik je 75 metara radne površine, na dvije je vode, na dvije lađe kako mi to kažemo, pola mi je otkrilo. Ovo je vrijedno oko 900 KM, pola plastenika, problem je iskeširati te novce odjednom", kaže Vlatko Maslać, jedan od članova zadruge kojemu je osim ovoga stradao još jedan manji plastenik. No, u njemu su bile krizanteme, a ukupna šteta iznosi 1.500 KM

Ističe kako se zadrugari ispomažu pa je lakše preživjeti ovakve nedaće. Upitno je hoće li mu zarada od prodaje salate namiriti štetu. 

Marijan Brajković, direktor PZ "Matica" kaže kako se radi o čudnom puhanju vjetra kojega narod u tom kraju zove vihor. "On jednostavno na jednom području uništi više najlona, dok u drugom djelu nema nikakve štete. Bilo je ljudi kojima je vjetar raskrio i po četiri plastenika, većinu šteta proteklih dana uspjeli smo sanirati. Prosječno po plasteniku šteta je oko 1.000 KM. Uništeno je tridesetak objekata, a u polju smo vidjeli par objekata koji su totalno uništeni i folije i konstrukcije, a nedavno su završeni i pokriveni“, zaključuje Brajković.

Štete od ove vrste vjetra su posljednjih godina učestale, tvrde poljoprivrednici, a događaju se čak i ljeti. 


Tagovi

Uništeni plastenici Vihor Šteta PZ Matica Vlatko Maslać Marijan Brajković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.