Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povlačenje iz Rusije
  • 23.03.2022. 10:00

Veliki Maersk prodaje svoju imovinu u Rusiji

Danska brodarska kompanija Maersk prestala je prihvatati nove narudžbe iz Rusije i u nju, uključujući transkontinentalne željezničke, okeanske i zračne usluge

Foto: Depositphotos/vladsv
  • 72
  • 43
  • 0

Danski Maersk, globalno druga najveća brodarska kompanija za prijevoz kontejnera, prodaje svoju imovinu u Rusiji jer će potpuno prestati s radom u toj zemlji. 

"Provedba propisa i restriktivnih mjera koje su strane vlade nametnule Rusiji, kao i očekivane ekonomske turbulencije u privredi zemlje ne dopuštaju nam da tamo nastavimo naše aktivnosti", navodi se u njihovu saopćenju, a prenosi landlord.

Maersk, koju je prije nešto više od dva mjeseca s dugogodišnjeg prvog mjesta skinula švicarska kompanija Mediterranean Shipping Company (MSC), prestala je prihvatati nove narudžbe iz Rusije i u nju, uključujući transkontinentalne željezničke, okeanske i zračne usluge. Ističu da će učiniti sve da se roba koja je u procesu isporuke, kupcima dostavi na dogovoreno mjesto. 

Flota kompanije sastoji se od 786 plovila i posjeduje više od 70 kontejnerskih terminala širom svijeta. Njihovi ruski uredi s 500 radnih mjesta nalaze se u Sankt Peterburgu, Novorosijsku, Kalinjingradu i Vladivostoku. 

Također je vlasnik 31-postotnog udjela ruskog lučkog operatera Global Ports, koji upravlja s dva terminala u Finskoj i šest u Rusiji. Među dioničarima Global Portsa su i ruska državna nuklearna kompanija Rosatom i tamošnji poduzetnik Sergej Šiskarev.

Odmah nakon početka ruske invazije privremeno su obustavili prijevoz robe do luka u Ukrajini, a nekoliko dana poslije je zaustavila i prijevoz tereta u Rusiju i iz nje.


Tagovi

Maersk Povlačenje iz Rusije Brodarska kompanija Prijevoz kontejnera Transport roba Invazija na Ukrajinu Sergej Šiskarev


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]