Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evidentirane štete
  • 12.06.2024. 09:00

Velike posljedice nevremena: Led stukao kukuruz, uništeni plastenici, otkrivene kuće

Uništeni usjevi, oboreno drveće i otkrivene kuće samo su dio štete koje je za sobom ostavilo nevrijeme

Foto: UP TK/Radio Srbac
  • 1.186
  • 149
  • 0

Jako nevrijeme praćeno gradom zahvatilo je jučer sjever i sjeveroistok Bosne i Hercegovine. Najviše štete pretpjeli su poljoprivredni usjevi, a ponegdje su zabilježena oštećenja na objektima te drveću.

Kako piše kalesijski portal NTV, iz Službe za komunalne poslove i Civilnu zaštitu Općine Kalesija, kazali su da za sada nema prijava o većim štetama. Jak grad je pogodio područja Centra, Rainaca, Prnjavora, dok je na dijelu dionice puta između Prnjavora (Tubići) i Kalesije Centra došlo do izlijevanja bujičnih voda preko magistralne ceste M-4 (Tuzla-Zvornik), zbog čega je bilo otežano saobraćanje.

"U visinskim zonama, Seljublje i Lipovice, evidentirane su manje štete na infrastrukturi", naveo je šef Službe Ismet Mešić.

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom zabilježeno je i u općini Lukavac, no stanovništvo još uvijek sumira posljedice, pa se tokom narednih dana očekuje jasnija slika o uništenim usjevima.

Potrebna fizička snaga 

U općini Srbac, oštećeni su brojni krovovi na kućama, a zbog drveća koje je oboreno, saobraćaj je usporen na određenim putnim saobraćajnicama.

Načelnik ove općine, Mlađan Dragosavljević, potvrdio je za Nezavisne da je nevrijeme zahvatilo ovu zajednicu, a najviše dio općine u Lijevče polju.

"U jednom dijelu sela sve kuće su raskrivene i oštećene. Mi smo upravo završili radni sastanak u i organizirali ekipe da izađu na teren i da pomognu ljudima u uklanjanju nereda koji je nastao. Oborena su stabla, Osnovna škola 'Dositej Obradović' je raskrivena. Angažovali smo ekipu koja treba da reaguje", rekao je Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, u ovom momentu je najpotrebnija fizička radna snaga jer su štete velikih razmjera.

I danas opasnost

Prema prognozi meteorologa, danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom uglavnom prije podne. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi su najizgledniji u centralnim i istočnim područjima Bosne. Nova kiša i pljuskovi širom zemlje se očekuju tokom noći na četvrtak.

Zbog grmljavine je aktiviran žuti meteoalarm za regije Livna, Mostara, Sarajeva, Tuzle, a u Banja Luci, Foči, Trebinju. Prijedoru i Višegradu očekuju se i jaki pljuskovi. 

Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni.  Postoje mogućnosti i za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.

Vjetar slab, na području Hercegovine i jugozapadne Bosne južnog i jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 28 stepeni.


Tagovi

Nevrijeme Grad Led Tuča Uništeni usjevi Kalesija Srbac Lukavac Žuti meteoalarm Prognoza Kiša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.