Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna proizvodnja
  • 07.05.2019. 09:00

Veća proizvodnja mlijeka, soje, brojlera u 2019.?

Ukupna očekivana vrijednost poljoprivredne proizvodnje u proizvodnoj 2019. godini procjenjuje se na 1,7 milijardi KM, što je povećanje od 5% u odnosu na ostvarenu vrijednost u prethodnoj godini, procjena je Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Foto: Bigstockphotos/ahavelaar
  • 146
  • 15
  • 0

Na osnovu podataka stručnih službi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u jesen 2018. godine pšenica je zasijana na 45.000 hektara ili oko 64% od ukupnih žitnih površina. Ostala strna žita tj. raž, ječam, tritikale i ozima zob, zasijana su na oko 24.000 hektara.

Vremenske prilike još ne dozvoljavaju završetak sjetve kukuruza, ali se očekuje da će se zasijati oko 133.000 ha, što je povećanje u odnosu na 2018. godinu od 6%. Cijena sjetve kukuruza iznosi oko 1.950 KM/ha (osnovna obrada, sjetva i valjanje bez tretiranja) dok puni troškovi, od sjetve do berbe, za 1 hektar iznose 2.330 KM i nešto su viši, u odnosu na proteklu godinu, zbog rasta cijena goriva.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preduzelo je stimulativnu mjeru regresiranja sjemenskog kukuruza domaćeg hibrida u iznosu od 15%, u odnosu na maloprodajnu cijenu, što je naišlo na izuzetno dobar prijem kod poljoprivrednih proizvođača.

Veće površine pod sojom?

Cijena sjetve zobi iznosi 1.300 KM/ha što je približno prošlogodišnjoj. U procjenu troškova sjetve uračunati su troškovi obrade zemljišta, đubrenje, kultiviranje, zaštita i cijene sjemena.

Obim sjetve soje veći je, u odnosu na 2018. godinu, za 16%, tj. biće posijano oko 4.100 hektara. Uljana repica posijaće se na oko 1.750 ha, suncokret na 625 ha, a duvan na oko 915 hektara.

Ovogodišnja proizvodnja krompira biće zasnovana na oko 9.760 ha, što je na prošlogodišnjem nivou, a povrće u intenzivnoj proizvodnji, paradajz, paprika, krastavac, mrkva, luk i ostale kulture, biće zasijane na oko 17.850 hektara.

Povećava se isporučena količina mlijeka

Ukupni procijenjeni obim proizvodnje u sektoru voćarstva na oko 14.500 hektara intenzivnih zasada je oko 331.000 tona, a očekivana vrijednost proizvodnje je oko 200 miliona KM.

Otkup sirovog mlijeka u 2018. godini povećan je za 5,49% u odnosu na 2017. godinu. Nastavlja se trend neminovnog ukrupnjavanja farmi i u 2019. godini očekuje se dalje povećanje isporučene količine mlijeka po isporučiocu/farmi. U 2018. godini prosječna isporučena količina mlijeka po isporučiocu/farmi bila je 26.752 litara mlijeka, a što je za 1.912 litara više u odnosu na 2017. godinu. U 2018. godini 89% mlijeka bilo je standardnog kvaliteta, tj. ekstra klase, a 11% mlijeka bilo je van klase.

Brojlerska proizvodnja bilježi najveće povećanje

Proizvodnju mesa većine vrsta, u prošloj i ovoj godini, karakteriše blagi porast, osim kod svinjskog mesa. Tov junadi je u blagom porastu, najvećim dijelom zahvaljujući izvozu mesa. Brojlerska proizvodnja bilježi najveće povećanje koje je usko povezano sa kupovnom moći stanovništva, zbog relativno pristupačnih cijena živinskog mesa, svim kategorijama stanovništva.

Značajniji rast vrijednosti proizvodnje mesa može se očekivati kod živinarstva, ukoliko se iskoristi mogućnost izvoza na EU tržište bijelog pilećeg mesa, koje na tržištu EU, ima dvostruko veću cijenu, u odnosu na domaće tržište.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske Stručne službe Otkup sirovog mlijeka Novi proizvodni ciklus Poljoprivreda


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.