Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na farmi
  • 08.09.2020. 18:00

Vatrena stihija: Stradalo oko 2.000 svinja, radnik zadobio lakše ozljede

Vjeruje se da je do 2.000 svinja stradalo u požaru koji je zahvatio jednu farmu u Sjevernoj Irskoj, a radnik je lakše ozlijeđen.

Foto: JumpStory
  • 38
  • 74
  • 0

U stravičnom požaru koji se razbuktao na jednoj farmi u Sjevernoj Irskoj stradalo je, prema prvim procjenama, oko 2.000 svinja. Radnik koji je u to vrijeme bio na gazdinstvu, zadobio je lakše opekline.

Vatrena stihija se dogodila sinoć, 7. septembra nešto prije 21:00 sat i to u mjestu Kilkeel, na jugoistoku zemlje, stoji u saopćenju tamošnje vatrogasne službe.

Za agriland, portparol vatrogasno-spasilačke službe Sjeverne Irske komentarisao je ovaj nesretni slučaj otkrivši da su požar gasile četiri vatrogasne ekipe, zajedno sa timom za spašavanje životinja te zapovjednom jedinicom za podršku, kao i tankerom za vodu

"Vatrogasci su radili u teškim uslovima kako bi spriječili širenje vatre na susjedne zgrade. Međutim, vjeruje se da je otprilike 1.500 do 2.000 svinja izgorilo i uginulo", dodao je. Kaže i da je požar pod kontrolu stavljen do 23:50 sati te da se vjeruje da je do zapaljenja došlo slučajno.

Podsjetimo, sličan se požar dogodio krajem prošle godine u Bugarskoj, kada je takođe stradala svinjogojska farma, kada je izgorilo gotovo 3.000 svinja 

U stravičnom požaru izgorjelo 770 krmača i 1.980 praščića

Farma je bila u vlasništvu bugarsko - autrijske firme Agro SIP, izgrađena je 2015. godine u sklopu modernog kompleksa od tri farme svinja, fabrike stočne hrane i klaonice i to prema svim ekološkim zahtjevima.

Požar na farmi koka od 6.000 kvadrata kod Visokog

Kod nas se sličan požar dogodio prije dvije godine kada je izbio požar na farmi kokoši u mjestu Goduša, kod Viskog. Tom prilikom nastala je velika materijalna šteta kada je cjelokupan objekat od 6.000 kvadratnih metara bio u plamenu


Tagovi

Požar na farmi Irska Stradale svinje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.