• Domaće jagode
  • 28.05.2020. 11:30

Uzgoj jagoda - Jedni zbrajaju štete, a drugi zadovoljno trljaju ruke

Sezona jagoda uveliko traje, ali kupci nisu zadovoljni cijenom jer smatraju da je visoka. S druge strane proizvođači ističu da ne mogu da je prodaju jeftinije jer su ulaganja velika. Velika ulaganja i mala zarada jedan su od razloga zašto mnogi proizvođači iz godine u godinu smanjuju svoje zasade i prelaze na uzgoj neke druge vrste.

Foto: Mihajlo Gavrić
  • 181
  • 49
  • 0

Uprkos negodovanju velikog broja građana koji smatraju da su domaće jagode ove godine izuzetno skupe i da proizvođači koriste pandemiju korona virusa kako bi stekli što veću zaradu, proizvođači ne misle smanjivati cijenu jer tvrde da su ionako na gubitku.

Sezona ovog voća u BiH počela je već početkom maja, a cijena se kreće od 4,5 do 7 KM, u zavisnosti od kvaliteta i vrste.

I dok su početak sezone mnogi dočekali negodujući zbog, kako tvrde, visokih cijena, s druge strane brojni uzgajivači zbrajaju štetu i razmišljaju o odustajanju od proizvodnje.

U Slatini smanjuju zasade

To je najviše izraženo u Slatini kod Banjaluke, kraju koji je nadaleko poznat upravo po tradiciji uzgoja jagodičastog voća.

Nekada je u ovdje pod zasadima ove voćne vrste bilo i do 70 hektara, a danas je proizvodnja skoro zamrla.

Agronom Draško Bašić čija se porodica već godinama bavi proizvodnjom ovog voća kaže za Agroklub da se od nekadašnjih 70 hektara pod zasadom jagoda na ovom području, danas nalazi možda tri do četiri hektara.

"Moja porodica je nekada uzgajala jagode na pola hektara, a danas smo proizvodnju smanjili na dunum i po. Za naše ljude je pet KM puno, a za nas proizvođače je malo. Svi misle jagodu posadiš i to je to, ali nije. Samo za jednu kvalitetnu sadnicu trebaš izdvojiti 45 feninga, a gdje je sve ostalo što ide uz proizvodnju - malč, folija, đubrivo, zaštita, čišćenje listova, zaperaka. Kada uzmeš u obzir sva ulaganja i činjenicu da po jednom bokorniku (jedan čokot jagode) dobijete 600 grama voća, onda se ne može pričati kako je cijena visoka", priča Bašić.

Cijena sata u berbi jagoda nikad veća - u poljima turistički radnici

Dodaje da ima dosta ulaganja, ali i posla jer se u zasad tokom godine mora ući bar sedam puta kako bi se obavili neophodni poslovi u njemu.

Naš sagovornik ističe da su na cijenu jagoda ove godine uticale i vremenske prilike. Zbog snijega i mraza ovogodišnji urod na području banjalučke regije skoro je uništen.

"Oko 70 odsto roda je odnio aprilski mraz i snijeg. Godina je užasno loša za nas jagodičare, ali i uopšteno voćare u cijelom ovom kraju. Ni kvalitet onoga što je ostalo nije zadovoljavajući", ističe ovaj voćar.

Kako kaže, njegova porodica je uspjela spasiti oko 30 odsto ovogodišnjeg uroda i to zahvaljujući tome što su dio imali posađen u plastenicima, dok oni koji su proizvodnju organizovali samo na otvorenom polju, nisu bili te sreće.

Kaže da je isti problem i sa domaćim trešnjama kojih skoro da nema što će, takođe, uticati na njihovu cijenu koja će vjerovatno biti visoka.

U dobojskoj regiji nemaju problema sa urodom

I dok proizvođači na području banjalučke regije zbrajaju štetu, uzgajivači ovog voća na području dobojske regije zadovoljno trljaju ruke.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik" iz Stanara, Mihajlo Gavrić, koji je ujedno i proizvođač organskih jagoda, ističe da je ova godina za njega bila izuzetno rodna i da nema problema sa prodajom.

"Trenutno jagode uzgajam na dva dunuma od čega dio u plasteniku, a dio na otvorenom. Još jedno domaćinstvo u Stanarima uzgaja organske jagode na površini od dunum i po. Prezadovoljni smo urodom, a i prodaja nam ide odlično. Iako prodajem kilogram po 5 KM, za sada se niko ne žali na cijenu", ističe Gavrić koji kaže da planira čak i da proširi proizvodnju jer je potražnja velika.

Uzgoj jagoda u tunelima - veći prinosi i više cijene

Dodaje da cijena od 5 KM po kilogramu nije velika, ako se uzme u obzir trud i ulaganja koja proizvođači imaju.

Inače, na području Stanara ukupno šest porodica uzgaja jagode i to pod brendom krnjinka (s planine Krnjin).

Gavrić najavljuje i formiranje "Krnjinske kuće", objekta u etno-stilu u kojem će biti izloženi svi poljoprivredni proizvodi uzgojeni na ovom području.

Proizvođači jagoda poručuju da razumiju kupce, ali da moraju razumjeti i oni njih. Ulaganja su velika i kada bi cijenu svojih proizvoda dodatno smanjili, radili bi na svoju štetu jer bi bili u konstantnom gubitku i ne bi imali sredstava da se pripreme za sledeću sezonu.


Tagovi

Mihajlo Gavrić Krnjinka Uzgoj jagoda Draško Bašić Cijena jagoda Proizvođači jagoda Sadnice jagoda Voćari Zasad jagoda Krnjinska kuća


Autorica

Snježana Karić

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.