Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogledni poligon Poljoprivrednog fakulteta
  • 15.05.2017. 10:00

Uz pomoć struke do modernizacije bh poljoprivrede

Ogledni poligon Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo posjetio je federalni ministar poljoprivredne, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 776
  • 51
  • 0

Ogledni poligon Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo, gdje je informiran o njegovom radu i značaju na planu edukacije i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kao i zaštite i očuvanja autohtonih biljnih vrsta/resursa, posjetio je federalni ministar poljoprivredne, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Ministar Dedić je u pratnji domaćina - dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo prof. dr. Zlatana Sarića i direktora Oglednog poligona Adnana Maličevića obišao kapacitete ovog poligona koji je, između ostalog, u funkciji obuke studenata u oblastima povrtlarstva, ratarstva, voćarstva i korištenja odgovarajuće mehanizacije.

Značajnije uključivanje struke

"Našoj poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima zasigurno treba jedan ovakav centar. U sklopu angažmana i procedura unutar Ministarstva, uključujući i donošenje novog zakona o novčanoj podršci u poljoprivredi i izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu želimo značajnije uključiti struku", izjavio je Dedić, potcrtavajući značaj primjene novih znanja i dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji.

Dodao je da znanje u toj oblasti mora biti valorizirano na odgovarajući način, naglašavajući ulogu koju u tom pogledu imaju naučne, stručne i istraživačke institucije, te neophodnost jačanja podrške tim institucijama i saradnje na planu modernizacije ukupnih poljoprivrednih kapaciteta.

"U konačnici svi trebamo doprinijeti da naš poljoprivredni prozvođač bude educiran za svaku vrstu proizvodnje koju pokreće", naglasio je ministar Dedić, podsjećajući na uspješnu saradnju koja je ostvarena u sklopu projekta IFAD-a (Projekt poboljšanja životnih uvjeta na selu - Rural Livelihoods Development Project) na planu podizanja novih zasada maline.

Istaknuo je da je angažman resornog ministarstva i naučnih ustanova u funkciji pružanju pomoći poljoprivrednim proizvođačima, a među prioritete ubrojao je i kreiranje odgovarajućeg zakonskog okvira, podsjećajući na Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji koji je usvojen i koji predstavlja veliku šansu za poljoprivredne proizvođače i plasman njihovih proizvoda na tržište Evropske unije.

Niz objekata u sklopu poligona

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo prof. dr. Zlatan Sarić i direktor Oglednog poligona Adnan Maličević izrazili su zadovoljstvo ministrovim dolaskom i iskazanom spremnošću za jačanje saradnje sa stručno-naučnim institucijama.

Naveli su da se u sklopu Oglednog poligona nalaze objekat Gen-banke, laboratorija sjemena, mikropropagacija biljaka, laboratorije za ispitivanje poljoprivredne mehanizacije i Intro-centar najnovijih kultura jagodastog voća, uključujući i objekte za redovnu nastavu, odnosno parcele/zemljište za obavljanje praktične nastave i realizaciju projekata poljoprivrednika.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Ogledni poligon Poljoprivredni fakultet Šemsudin Dedić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.