Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring polena
  • 10.08.2020. 09:30

Utvrđen početak cvatnje ambrozije - počeli s monitoringom polena i spora

Početkom avgusta utvrđen je početak cvatnje odnosno polinacije ambrozije. Radi praćenja i izvještavanja o prisutnosti alergenih polena i spora u zraku tokom godine, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, započeo je sa projektom Monitoringa polena i spora.

Foto: Depositphotos/Gudella
  • 168
  • 590
  • 0

Početkom avgusta, a na osnovu fenoloških opažanja koje već duži vremenski period provodi Institut za zdravlje i sugurnost hrane Zenica na prisutnost invazivne, korovske i izuzetno alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.), utvrđen je početak njene cvatnje odnosno polinacije.

Ambrozija je, kako opisuju, korovska, jednogodišnja toploljubiva biljka koja klija i niče u aprilu i maju mjesecu, bez posebnih zahtjeva za staništem zbog čega i nosi epitet veoma invazivne biljne vrste, može narasti i do 1,5 m u visinu pri čemu producira i u atmosferu ispušta nekoliko miliona polenovih zrna.

"Njena polenova zrna imaju dobre aerodinamičke osobine, zbog čega se vazdušnim strujama mogu prenositi na veliku udaljenost. Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata, a sluznica organa za disanje je kontaktno mjesto gdje polen ambrozije kod osjetljivih osoba pokreće alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergijskog stanja kod osjetljivih osoba može doći do crvenila očiju, suzenja, peckanja i žarenja u predjelu očiju, zapušenja nosa, svraba nosa, kihanja, kašlja, piskanja u prsima, otežanog disanja, astme kao i drugih manifestacija na koži i probavi", ističu stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja INZ.

Počeli s monitoringom polena i spora

Radi praćenja i izvještavanja o prisutnosti alergenih polena i spora u zraku tokom godine, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, započeo je sa projektom Monitoringa polena i spora za područje Zeničko-dobojskog kantona i šire. Uzorkovanje ili hvatanje polena i spora vrši se po metodologiji koja je standardizirana i istovjetna u svim zemljama Evrope i to uzorkivačem, najnovijim modelom tipa Hirst 2010 italijanskog proizvođača Lanzoni Italija kojeg je Institut tokom ove godine nabavio i instalirao sa ciljem pružanja pravovremnih informacija osobama alergičnim na polen, objaivli su.

Invazivni insekt bi mogao smanjiti alergije na ambroziju, ali i ugroziti suncokret?

Kako objašnjavaju, uređaj usisava 10 L zraka u minuti, što približno odgovara ljudskom disanju, odnosno aparat u toku 24 sata usisa 14,4 m3 zraka. Čestice koje budu usisane u aparat, prvenstveno polenova zrna i spore lijepe se na prozirnu plastičnu traku premazanu silikonom. Traka je pričvršćena na bubanj aparata koji se pokreće satnim mehanizmom te napravi jedan krug za sedam dana.

"Nakon obrade i pripreme mikroskopskog preparata, pregledavanjem pod svjetlosnim mikroskopom pristupilo se identifikaciji i brojanju polenovih zrna tako da je u periodu od 29.07 do 05.08. evidentirano prisustvo ispod 10 polenovih zrna ambrozije po m3 vazduha što se karakteriše kao niska koncentracija. Pored prisustva polenovih zrna ambrozije evidentirano je i prisustvo polena biljne vrste pelina (Artemisia), koprive, bokvice i dr. takođe u niskim koncentracijama", izvijestili su.

Očekuje se povećanje koncentracije polena

Dodaju kako utvrđeno stanje broja i vrste polenovih zrna u potpunosti odgovara trenutnoj fenofazi rasta i razvoja pomenutih biljnih vrsta kao i atmosferskim prilikama u naznačenom periodu uzorkovanja.

Polen u zraku: Ne mješajte koronu sa simptomima alergija

S obzirom na stabilizaciju vremenskih prilika u narednom periodu, više sunčanih dana, što za sobom povlači i daljnje otvaranje cvjetova alergenih biljaka i otpuštanje polena u zrak, za očekivati je povećanje koncentracije polena po m3 vazduha o čemu će Institut blagovremeno izvještavati stanovništvo.


Tagovi

Polen Ambrozija Cvatnja Polenova zrna Monitoring Institut za zdravlje i sugurnost hrane Zenica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]