Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 06.04.2018. 09:00

Usvojili 11 mjera za podsticanje tekuće proizvodnje i dinamičniji razvoj agrarnog sektora

Obezbjeđen je 71 milion KM, regres na dizel gorivo, sredstva za navodnjavanje i niz drugih mjera i aktivnosti.

Foto: Pixabay/Iraqie
  • 2.802
  • 224
  • 0

Vlada Republike Srpske usvojila je na 171. sjednici Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Republike Srpske u 2018. godini.

S ciljem podsticanja tekuće proizvodnje i dinamičnijeg razvoja agrarnog sektora u cjelini kao i obezbjeđenja uslova za proljetne radove u poljoprivredi, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi nadležni organi preduzimaju sljedeće mjere i aktivnosti:

  1. Obezbjeđena su sredstva u iznosu od 71 milion KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija, što je za 18% veći iznos raspoloživ za sufinansiranje tekuće proizvodnje i investicija po osnovu sredstava podsticaja;
  2. Obezbjeđen je  regres na  dizel goriva za proljetne i jesenje radove u 2018. godini  u količini od 100 l/ha za obradive površine, odnosno 30 litara po hektaru za livade, sa ukupno raspoloživim sredstvima u iznosu od 7 miliona KM.
  3. S ciljem podrške uvezivanju primarne proizvodnje i prehrambene industrije obezbjeđena su namjenska sredstva IRB za ugovaranje, proizvodnju i otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda u ukupnom iznosu od 65 miliona KM.
  4. Isplaćene su sve obaveze po osnovu podsticaja za 2017. godinu.
  5. Obezbjeđeno je 5 miliona KM za investiranje u nabavku opreme za izgradnju sistema za navodnjavanje što će omogućiti sigurniju i produktivniju sezonu;
  6. Republički Inspektorat u saradnji opštinskim inspektorima i u saradnji sa MPŠV i drugim organima će osigurati potpunu kontrolu kvaliteta repro materijala, sjemena, sadnog materijala, vještačkog đubriva, sredstava za zaštitu bilja, energenata i dr. i preduzimati sve zakonom propisane mjere.
  7. Takođe, Republički Inspektorat i opštinski inspektori u saradnji sa MPŠV i drugim organima, s ciljem zaštite proizvođača i zaštite zdravlja potrošača, će sprovesti kontrolne aktivnosti i pojačati inspekcijski nadzor na deklarisanju mesa koje se stavlja u promet, a u skladu sa važećim Pravilnicima na nivou BiH i RS.
  8. Nadležne institucije u lancu bezbjednosti hrane, na čelu sa MPŠV, će provesti sve potrebne aktivnosti s ciljem unapređenja kontrole kvaliteta mlijeka, a koje se odnose na: registraciju otkupnih mjesta, pojačanu kontrolu otkupnih mjesta od strane kontrolnih asistenata, provođenje obaveznih mjera zdravstvene zaštite na farmara, kontrolu kvaliteta stočne hrane i drugo.
  9. Inspekcijski organi svih nivoa, u saradnji sa MPŠV, Veterinarskim organizacijama, laboratorijama i drugim organima, će pojačati kontrolu zdravstvenog stanja životinja, preduzimati odgovarajuće mjere i aktivnosti, prije svega u skladu sa programima suzbijanja i iskorjenjivanja opasnih bolesti.
  10. Bit će provedene sve aktivnosti koje će  ubrzati proces registracije i odobravanja subjekata u poslovanju sa hranom životinjskog porijekla radi obezbjeđivanja uslova za izvoz u EU, koje obuhvataju: obilježavanje svih životinja, kontrolu njihovog kretanja, provjeru zdravstvenih uslova stada, zdravstvene uslove u pogledu kvaliteta sirovog mlijeka, higijenu na farmama za proizvodnju mlijeka.
  11. Putem međunarodnih projekata i drugih izvora radit će se na (sjemena) u stočarstvu, kako iz vlastite proizvodnje tako i uvozom sjemenskog materijala od životinja poznatih progenih karakteristika, usklađenih sa uzgojnim ciljevima.

Tagovi

Vlada RS Proljetna sredstva Podsticaji Regresirano dizel gorivo Navodnjavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞