Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništavanje ambrozije
  • 11.06.2020. 16:30

Usvojene mjere u cilju suzbijanja širenja ambrozije

Vlada FBiH usvojila je plan za suzbijanje širenja i uništavanje ambrozije na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Foto: Sanja Dovečer
  • 66
  • 10
  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području Federacije BiH, koji je sačinilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, stoji u saopćenju Vlade FBiH. 

Sve institucije odgovorne za sprovođenje Odluke o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozije na području ovog dijela BiH obavezne su da ispunjavaju zadate aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima. Da planiraju finansijska sredstava i, najkasnije do četvrtog mjeseca idućeg godine podnesu izvještaje o izvršenim zadacima. 

Vlada je zadužila Fond za zaštitu okoliša FBiH da u 2021. godini planira Lot za suzbijanje širenja i uništavanja ambrozije u ovom dijelu naše zemlje i najkasnije do četvrtog mjeseca 2022. godine podnese odgovarajući izvještaj.

Čupajte ambroziju koja guši poljoprivredne usjeve i alergičare

Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalni inspektorati trebaju pojačati nadzor u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i nastaviti sprovoditi zaduženja prema Odluci, te dostaviti izvještaj Federalnom ministarstvu okoliša i turizma o sprovedenim aktivnostima najkasnije do četvrtog mjeseca 2021. godine.

Ministarstvo okoliša i turizma zaduženo je da nastavi koordinirati aktivnostima na sprovođenju Akcionog plana, kao i da objedini sve pojedinačne izvještaje federalnih institucija u integralni izvještaj za tekuću godinu i dostavi ga Vladi Federacije BiH na razmatranje i usvajanje.


Tagovi

Uništavanje ambrozije Korovske biljne vrste Ministarstvo okoliša Zaštita okoliša Integralni izvještaj Vlada FBiH


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

47


Glasova: 20

Da 42,6%

Glasova: 20

Ne 42,6%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...