Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj poljoprivrede
  • 09.06.2015. 14:30

Usvojena Strategija srednjoročnog razvoja

Usvojena je Strategija srednjoročnog razvoja poljoprivrede u FBiH za period 2015.- 2019.

  • 85
  • 5
  • 0

Na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je jučer, 08.06.2015. godine održana u Sarajevu, usvojena je Strategija srednjoročnog razvoja poljoprivrede u FBiH za period 2015.- 2019. Usvajanju je prethodilo razmatranje i prihvaćanje na Zastupničkom domu 29.05.2015. godine.

Cilj je stvoriti povoljniji ambijent za poljoprivredu

Ključni cilj ovog dokumenta je da se stvori povoljniji ambijent koji će omogućiti da poljoprivreda u FBiH uspješno odgovori procesima globalizacije tržišta i pridruživanja BiH EU kroz tri stupa.

Prvi stup je tržišno-cjenovna politika koja se realizira kroz tržišne intervencije i izravna plaćanja u proizvodnji, uz uspostavu efikasnijeg mehanizma kontrole i osiguranja transparentnosti.

Drugi stup čine strukturne mjere i realizira se kroz program ruralnog razvoja, koji je također u pripremi. Ovim će se pružiti podrška ulaganjima u poljoprivredna gazdinstva, objekte, opremu i mehanizaciju te druge investicije u funkciji rasta kvaliteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda.

Treći stup podrazumijeva opće usluge, koje trebaju stvoriti pogodan ambijent za održavanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje kroz mjere zaštite zdravlja biljaka i životinja, sigurnost hrane, savjetodavne usluge, zdravstveno i mirovinsko osiguranje poljoprivrednika i druge mjere.


Izvori

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva


Tagovi

Strategija razvoja poljoprivrede Tržišno cjenovna politika Strukturne mjere Investicije Poljoprivrednici FBiH Globalizacija tržišta