Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija razvoja
  • 01.10.2021. 17:00

Usvojena Strategija razvoja poljoprivrede RS, šta nam donosi?

Za period 2021 - 2027. godine definisano je pet strateških i 29 specifičnih ciljeva, kao i tri unakrsna prioriteta.

Foto: Depositphotos/praewa_koreashopping@hotmail.com
  • 277
  • 46
  • 0

Vlada Republike Srpske usvojila je juče, 30. septembra, Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS za period 2021 - 2027. godine, a koja je usklađena sa novodonesenim Zakonom o strateškom planiranju i upravljanju razvojem Republike Srpske, stoji u zvaničnom saopštenju Vlade RS. 

Cilj izrade pomenute Strategije je definisanje i utvrđivanje pravaca, ciljeva i načina njihove realizacije koji bi trebalo da dovedu do intenziviranja poljoprivredne proizvodnje prije svega na održivim osnovama. Zatim ostvariti poboljšanje i usklađivanje njene proizvodne strukture, kao i povećanje prerade agrarnih proizvoda. Isto tako, ne treba zaboraviti ni unapređenje i skladniji razvoj seoskih sredina, navodi se u saopštenju.

Ovaj dokument sadrži: situacionu analizu poljoprivrede i ruralnih područja, prioritete i mjere za poboljšanje sektora poljoprivrede i razvoja ruralnih područja, ključne strateške projekte, okvirni finansijski plan i akcioni plan za realizaciju strategije.

Za gore navedeni period definisano je pet strateških i 29 specifičnih ciljeva, kao i tri unakrsna prioriteta.

Klimatske promjene kao jedan od prioriteta

Pet strateških prioriteta odnose sa prije svega na: povećanje obima i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, povećanje konkurentnosti i razvoj lanaca vrijednosti u domaćem poljoprivredno - prehrambenom sektoru, zaštitu prirode i održivo korištenje prirodnih resursa, revitalizaciju ruralnih područja i unapređenje institucionalnog i zakonodavnog ambijenta za razvoj naše poljoprivrede.

Unakrsni prioriteti podrazumijevaju borbu protiv klimatskih promjena, ravnopravnost polova i unapređenje položaja žena u seoskim sredinama, smanjenje siromaštva i brigu za stare osobe.

Nadležni najavili sufinansiranje domaće proizvodnje sjemena

Podsjetimo, u završnoj riječi pred narodnim poslanicima o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sjemenu gajenih kultura, ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić, naveo je da se usvajanjem pomenutog akta jača poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji i da će resorno ministarstvo sufinansirati proizvodnju domaćeg sjemena poljoprivrednog bilja u RS.


Tagovi

Strategija razvoja polljoprivrede Ministarstvo poljoprivrede Poljoprivredno - prehrambeni sektor Zaštita prirode Prirodni resursi Klimatske promjene


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.