Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmija otrovnica
  • 21.02.2024. 16:30

Usred zime, zmija otrovnica usmrtila ovcu

U nadi da sačuvaju i izliječe ovcu odmah su pozvali veterinara koji je i došao, pa sa lijekovima i injekcijama pokušavao da joj pomogne, ali na žalost, ovci nije bilo spasa.

Foto: AK grafika
  • 203
  • 25
  • 0

Iako je po kalendaru zima u punom jeku, zbog sunčanih dana mnogima se čini kao da je proljeće već stiglo, pa je toplo vrijeme u februaru napolje izmamilo i zmije, prenosi Rina. U selu Negbina na padinama Murtenice u Srbiji jedna otrovnica čak je i usmrtila ovcu u domaćinstvu Ćirovića. 

"Uveče, kada smo namirivali, primijetili smo da sa ovcom nešto nije u redu, izdvajala se od ostalih i najviše ležala. Čim smo joj prišli, supruga i ja, vidjeli smo otok na vimenu, a zatim i mjesto ujeda. Sve nam je odmah bilo jasno, osim otkud zmija u februaru, ali uslijed ovakvih dnevnih temperatura, koje ne priliče zimi, ni to nije čudno", rekao je domaćin Petar Ćirović za Telegraf.

U nadi da sačuvaju i izliječe ovcu odmah su pozvali veterinara koji je i došao, pa sa lijekovima i injekcijama pokušavao da joj pomogne, ali na žalost, ovci nije bilo spasa. Drugi dan nakon susreta sa otrovnicom uginula je u štali.

Nisu česta pojava u ovom kraju

Sela u ovom dijelu novovaroške opštine, inače, nisu poznata po zmijama, reljef čini brdsko - planinska oblast, pa nema toliko kamenjara i mjesta koja su pogodna za zmije. Dešavalo se, kako mještani kažu, tokom ljeta da poskok ujede sitnu stoku ili psa ovčara, ali u većini slučajeva su preživljavali. Seoska dvorišta od zmija najbolje brani pernata živina, a u ovim planinskim selima najčešće kokoške.

Kako izgledaju zmije otrovnice i šta ako dođe do ugriza?

Prije dvije godine, na Sretenje, zmija se pojavila u selu Miševići na Zlataru, i to na snijegu, a ove godine planinari su ih nedavno viđali na Torniku. Nisu pričinjavale štetu, pomalo se sunčale, prolaznicima poslužile za fotografiju, a ovo je prvi primjer u novovaroškom kraju što se tiče ujeda zmije u zimskom periodu.

Naslovna fotografija: Depositphotos/wrangel/AOosthuizen


Tagovi

Ujed zmije Otrovnica Zmija ujela ovcu Petar Ćirović Zmija u februaru


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

43


Glasova: 17

Da 39,5%

Glasova: 20

Ne 46,5%

Glasova: 6

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]